Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Θεσσαλονίκη, πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων)

Τίτλος : «Θεσσαλονίκη, πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων»

Σειρά : «Η πρώτη μου ιστορία»

Συγγραφέας : Φίλιππος Μανδηλαράς

Εικονογράφος : Ναταλία Καπατσούλια

 

«Nύφη του Βορρά τη λένε κι έχει θάλασσα μπροστά της ,

κάποιοι τη θαυμάζουνε για τα πολλά, κάποιοι για τα λιγοστά της.

Λαοί, φυλές περάσαν από κει και κατοικήσαν

Το στίγμα τους στην πόλη αυτή όλοι τ΄αφήσαν.

Κι αν την περιδιαβείς , θα νιώσεις παντού την ιστορία,

Ελλήνων , Εβραίων, Τούρκων και Βυζαντινών να σκαλίζει μεγαλεία.

Ποια είναι; »

Την απάντηση στο παραπάνω αίνιγμα αναλαμβάνει να δώσει ο συγγραφέας συστήνοντας με παιγνιώδη τρόπο την πόλη της Θεσσαλονίκης στους μικρούς αναγνώστες.

Με έμμετρο λόγο κι απλό λεξιλόγιο αφηγείται την ιστορία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης στο σταυροδρόμι των πολιτισμών , ξεκινώντας από την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου, από όπου πήρε το όνομά της, και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Η ανάλαφρη εικονογράφηση με τα έντονα χρώματα και τις χιουμοριστικές πινελιές της Ναταλίας Καπατσούλια λειτουργεί συμπληρωματικά στο διασκεδαστικό ύφος του συγγραφέα.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής προκύπτει ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για να γνωρίσουν τα παιδιά την πόλη, να μάθουν τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της και για τους διάφορους λαούς που διαμόρφωσαν το τοπίο και την κουλτούρα της, να ξεναγηθούν στα μνημεία της, την Αψίδα του Γαλέριου, γνωστή ως Καμάρα, τη ρωμαϊκή αγορά, τη Ροτόντα κι άλλες εκκλησίες όπως την Αχειροποίητο ,την Αγία Σοφία και βέβαια τον Άγιο Δημήτριο.

Από τις σελίδες του δεν λείπουν ο Λευκός Πύργος, το σήμα κατατεθέν της πόλης, ούτε και τα απομεινάρια της οθωμανικής κατάκτησης, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ, το Μπεζεστένι , αλλά και τα σύγχρονα αξιοθέατά της όπως ο Πύργος του ΟΤΕ, το Μέγαρο Μουσικής και οι αγαπημένες μου Ομπρέλες , το γλυπτό του Ζογγολόπουλου που κοσμεί τη Νέα Παραλία.

Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα είδος συνοπτικού τουριστικού οδηγού της Θεσσαλονίκης, κατάλληλου για μικρούς επισκέπτες ή περιηγητές της.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.