Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η Καλλιστώ και το βιβλίο του ουρανού)

Τίτλος: «Η Καλλιστώ και το βιβλίο του ουρανού»

Σειρά: «Μυθολογικά Παραμύθια»

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας

Εκδόσεις: «Μεταίχμιο»

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω βιβλίο από τη σειρά «μυθολογικά παραμύθια» των εκδόσεων Μεταίχμιο, η οποία επιχειρεί μια νέα ανάγνωση των αρχαίων ελληνικών μύθων, αλλά η αγάπη μου για την ελληνική μυθολογία είναι γνωστή και η σειρά φιλοξενεί πολλά μικρά λογοτεχνικά διαμάντια.

Στο βιβλίο της σειράς «Η Καλλιστώ και το βιβλίο του ουρανού» ο βραβευμένος συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου επιλέγει να διηγηθεί μια ιστορία-από τις πολλές της ελληνικής μυθολογίας-μεταμόρφωσης, το μύθο της όμορφης Καλλιστώς που απέκτησε από τον Δία τον Αρκάδα και η Ήρα από τη ζήλεια της την μεταμόρφωσε σε αρκούδα.

Κάποτε η αρκούδα είδε από μακριά στο δάσος το γιο της που εντωμεταξύ είχε μεγαλώσει και είχε γίνει επιδέξιος κυνηγός. Η μητρική αγάπη την έβαλε να αψηφίσει τον κίνδυνο και να τον πλησιάσει. Τη στιγμή, όμως, που ο νεαρός ήταν έτοιμος να σκοτώσει με το τόξο του την αρκούδα που αγνοούσε πως ήταν η μητέρα του, ο Δίας για να αποτρέψει τη μητροκτονία, τον μεταμόρφωσε σε αρκουδάκι. Και για να προστατέψει και τους δυο από την οργή της γυναίκας του, τους μεταμόρφωσε σε ουράνιους αστερισμούς.

Με το δικό του τρυφερό και ποιητικό τρόπο ο συγγραφέας διηγείται ξανά μια ιστορία γνωστή από τα αρχαία χρόνια, το μύθο που προσπαθεί να εξηγήσει την παρουσία της Μικρής και της Μεγάλης ‘Αρκτου στο ουράνιο στερέωμα.

Με αφορμή αυτό το μύθο, ο συγγραφέας δείχνει πως μερικές φορές δεν χρειάζεται φως για να διαβάσεις κι ας είναι γύρω σκοτάδι, πως αν τα μάτια μας είναι ανοιχτά τα παραμύθια μας περιμένουνε παντού, κυρίως στα ξέφωτα του δάσους Και πως υπάρχουν παραμύθια έξω από τα βιβλία, στον ουρανό για παράδειγμα, εκεί όπου τα άστρα του έχουν τη δική τους ιστορία να αφηγηθούν.

Κι όπως η Καλλιστώ κι ο Αρκάδας μεταμορφώνονται σε ζώα, έτσι και ο συγγραφέας μεταμορφώνει τον έναστρο ουρανό σε ένα ανοιχτό βιβλίο, γεμάτο με συναρπαστικές ιστορίες.

Και οι μαγευτικές ιστορίες, που διηγούνται τα άστρα με τη βοήθεια του Αντώνη Παπαθεοδούλου γίνονται συναρπαστικότερες με τις εικόνες του Βασίλη Γρίβα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.