Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Είμαι παιδί σας;)

Τίτλος: «Είμαι παιδί σας;»

Συγγραφέας-εικονογράφος: Alex Latimer

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Eίναι μερικά βιβλία που σε προκαλούν να τα πιάσεις στα χέρια σου και να τα ξεφυλλίσεις. Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκει και το «Είμαι παιδί σας;» σε κείμενο και εικονογράφηση του Alex Latimer των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον ήδη από τον αινιγματικό του τίτλο και από το εντυπωσιακό, πολύχρωμο εξώφυλλό του. Με το που το άνοιξα, με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: στις φόδρες του βιβλίου φιγουράρει μια χρωματιστή παρέα δεινοσαύρων, με το όνομα του καθενός από κάτω.

Κι ακολουθεί η ιστορία που μιλάει για ένα αβγό δεινόσαυρου που έχει πέσει από τη φωλιά του και αφού έμεινε όλη νύχτα ορφανεμένο κι αβοήθητο, με το φως της μέρας αρχίζει να αναζητά την οικογένειά του. Κάμποσοι δεινόσαυροι κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν το αγέννητο δεινοσαυράκι, αλλά το εγχείρημα δεν είναι απλό, καθώς δεν ξέρουν πως μοιάζει το πλάσμα που είναι μέσα στο αβγό.

‘Ετσι, ένας εκπρόσωπος από κάθε είδος το ρωτάει αν έχει κάποιο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του είδους. Ο Στεγόσαυρος θέλει να μάθει αν έχει αγκάθια στη σπονδυλική του στήλη, ο Βραχιόσαυρος αν έχει κοντό ή μακρύ λαιμό, ο Τρικέρατος το ρωτά αν έχει κερατάκια, ο Κορυθόσαυρος αν έχει λειρί, ενώ ο Τυραννόσαυρος ενδιαφέρεται για τα δόντια του.

Το πλασματάκι, όμως, δεν φαίνεται να ανήκει σε καμιά από τις γενιές που έχουν ήδη προτείνει οι δεινόσαυροι. Και πάνω που το μικρούλι αρχίζει να ανησυχεί πως θα πέσει η νύχτα και θα μείνει και πάλι μακριά από τους γονείς του, μια αχτίδα φωτίζει ξαφνικά το αβγό και πίσω από το τσόφλι διακρίνεται σουβλερό ρύγχος, φτερά και κοντά γερά πόδια. Τότε, αποκαλύπτεται η γενιά του και οι δεινόσαυροι παίρνουν το αβγό και το παραδίνουν σε ένα ζευγάρι πτεροσαύρων. Η οικογένεια σμίγει ευτυχισμένη και με το φως της μέρας, σκάει από το αβγό το νεογέννητο πτεροσαυράκι.

Προσωπικά, απόλαυσα την ευρηματική, όσο και συγκινητική ιστορία αλληλεγγύης που εμπεριέχει πολλές πληροφορίες για τα είδη των δεινοσαύρων, αγαπημένο θέμα των παιδιών.

Η έμμετρη αφήγηση πλαισιώνεται έξοχα από την πραγματικά εντυπωσιακή εικονογράφηση και είμαι βέβαιη ότι πρόκειται για βιβλίο που θα αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στα οποία και απευθύνεται.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.