Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Είμαι ο Ποσειδώνας)

Τίτλος : Είμαι ο Ποσειδώνας

Συγγραφέας: Κώστας Πούλος

Εικόνες: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις: Mεταίχμιο

 

Το βιβλίο «Είμαι ο Ποσειδώνας» κυκλοφορεί ανάμεσα σε άλλους τίτλους αναφορικά με τους θεούς του Ολύμπου που υπογράφει ο Kώστας Πούλος στο πλαίσιο της σειράς Μυθολογικά Παραμύθια των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Ο θεός της θάλασσας συστήνεται στα παιδιά μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, σαν να συναντήθηκαν σε κάποια συντροφιά κι αποφάσισε να τους ανοίξει την καρδιά του αφηγούμενος την ιστορία της ζωής του.

Με αμεσότητα στο λόγο του και αφοπλιστικά εξομολογητικό ύφος, διανθισμένο με χιουμοριστικές πινελιές, μιλάει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια τότε που ο πατέρας του ο Κρόνος βάλθηκε να καταβροχθίσει τα παιδιά του για να μη χάσει την εξουσία. Κι ακόμα για τον δύσκολο πόλεμο με τους Τιτάνες που κράτησε δέκα χρόνια.

Με λίγα λόγια βγάζει στη φόρα τα οικογενειακά του, για τα αδέλφια, τα παιδιά, τη γυναίκα και τις άλλες αγαπημένες του. Εκφράζει λίγη πίκρα που έχασε την αρχηγία των θεών από το Δία , αλλά ανακούφιση που αν και δεν του έτυχε το ουράνιο βασίλειο τουλάχιστον δεν την έπαθε σαν τον αδελφό του τον Πλούτωνα που του έλαχε να διαφεντεύει τον Κάτω Κόσμο. Εξηγεί πως έβαλε στο μάτι τον Οδυσσέα που τύφλωσε τον γιο του τον Πολύφημο, εκμυστηρεύεται πως εκνευρίστηκε που χρειάστηκε να διαγωνιστεί με την Αθηνά για την κυριαρχία στην πόλη των Αθηνών.

Τέλος, μοιράζεται μαζί μας πόσο δύσκολο είναι να είσαι σήμερα αρχαίος θεός και πως προτιμάει τα τελευταία χρόνια να ζει στον ‘Ολυμπο, παρά στο παλάτι του στη θάλασσα που την έχουν κατακλύσει κάθε λογής πλεούμενα κι έχει πλέον γεμίσει ρύπους. Με τον ευρηματικό αυτό τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει σύγχρονη χροιά σε μια χιλιοειπωμένη παλιά ιστορία.

Σε λίγες μόλις σελίδες επιτυγχάνει να δώσει στοιχεία γνώσεων για τη γενεαλογία των θεών, για αρχαιολογικά ευρήματα όπως ο ναός στο Σούνιο ή το άγαλμα του Αρτεμίσιου, χωρίς καθόλου να επιβαρύνει τη λογοτεχνικότητα της αφήγησης με βομβαρδισμό πληροφοριών. Μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου δίνουν μια πρόσθετη ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν λίγο περισσότερο το θεό της θάλασσας.

Ένα πετυχημένο πάντρεμα του χτες με το σήμερα κατορθώνει και η εικονογράφος, Σοφία Παπαδοπούλου, αναμιγνύοντα στις εικόνες της σκίτσα που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από αρχαία ελληνικά αγγεία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.