Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Είμαι ο Λέων τον Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω…)

Τίτλος : «Είμαι ο Λέων τον Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω…»

Συγγραφέας: Εύη Πίνη

Εικονογράφηση: Γιάννης Νάκας

Εκδόσεις: Κέδρος

 

Το βιβλίο «Είμαι ο Λέων των Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω…» της Εύης Πίνη, είναι μια μυθοπλαστική ιστορία βασισμένη σε αρχαιολογικά ευρήματα. Η αρχαιολόγος που αγαπά τα μουσεία εξίσου με τα παραμύθια, βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει ό, πιο πολύ την ενδιαφέρει, δίνοντας φωνή σε ένα μουσειακό έκθεμα κι αποκαλύπτοντας με τρόπο συναρπαστικό την ιστορία του.

Ο ήρωας του βιβλίου της είναι ξεχωριστός, ένα μαρμάρινο λιοντάρι που γεννιέται σε ένα εργαστήρι γλυπτικής και το πρώτο πράγμα που θυμάται είναι τα χέρια του γλύπτη που του δίνουν μορφή. Κι έπειτα μια θολή ανάμνηση, στητό αρχικά σε ένα βάθρο και μετά σκεπασμένο με χώμα, μέχρι που μια σκαπάνη το ξυπνά από τη νάρκη του και βρίσκεται καμαρωτό στο Κάστρο των Κυθήρων να αγναντεύει από ψηλά.

Μέχρι που ήρθε ο πόλεμος και χέρια στρατιωτών άρπαξαν το λέοντα, τον φόρτωσαν σε ένα καράβι, λάφυρο πολέμου και βρέθηκε πεταμένος σε ένα κεραμοποιείο , κάπου στη Γερμανία, κι από κει στην αίθουσα ενός μουσείου στο Βερολίνο. Κάποτε ήρθε η ώρα να επαναπατριστεί μα όχι και να επιστρέψει στα αγαπημένα του Κύθηρα. Φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και πέρασαν χρόνια πολλά, σαράντα από τότε που το άρπαξαν, μέχρι να γυρίσει στο μικρό μουσείο του νησιού του, μόνο που κι εκεί δεν του έλλειψαν οι περιπέτειες.

Ένας σεισμός κατέστησε το κτίριο ακατάλληλο και το μουσείο κλειστό για τους επισκέπτες. Το λιοντάρι απέμεινε χρόνια ολόκληρα να λαχταρά τη συντροφιά των επισκεπτών ώσπου η μοίρα του επιφύλαξε μια νέα αλλαγή που έκανε την μαρμάρινη καρδιά του να χτυπήσει από χαρά , καθώς μεταφέρθηκε ξανά στο Κάστρο όχι υπαίθρια, μα σε μια αίθουσα με οικόσημα κι ωραία θέα.

Η συγγραφέας αφηγείται γλαφυρά τις περιπέτειες ενός αρχαιολογικού ευρήματος, που γνώρισε περιπλανήσεις σαν άλλος Οδυσσέας και πέρα από την όμορφη αφήγηση βρίσκει ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά για τη συντήρηση , τις συνθήκες μεταφοράς των αγαλμάτων, τη λαφυραγωγία, τον επαναπατρισμό αρχαιολογικών θησαυρών, σε ένα κείμενο ευχάριστο και εύληπτο.

Η εικονογράφηση και το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο συνοδεύουν λειτουργικά το κείμενο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.