Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Είμαι η Αθηνά)

Τίτλος : «Είμαι η Αθηνά»

Σειρά: Μυθολογικά Παραμύθια

Συγγραφέας: Κώστας Πούλος

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση στο βιβλίο «Είμαι η Αθηνά» που υπογράφει ο Κώστας Πούλος χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα λόγου και το αφοπλιστικό χιούμορ που διέπουν και τα υπόλοιπα βιβλία του για τους αρχαίους θεούς της σειράς Μυθολογικά Παραμύθια των εκδόσεων Μεταίχμιο. Eδώ, η θεά μας μιλάει για τον εαυτό της, αλλά και για την δοξασμένη πόλη που φέρει το όνομά της με τρόπο που Αθηνά κι Αθήνα αποτελούν μια συμπαγή ενότητα.

Ξεκινάει με τη εντυπωσιακή γέννησή της από το κεφάλι του πατέρα της, του Δία, ετοιμοπόλεμη με ολόχρυση πανοπλία. Δηλώνει, εξαρχής, πως είναι θεά της σοφίας , αλλά και του πολέμου. Και μ’ έναν πόλεμο ξεκινάει την αφήγησή της, τη Γιγαντομαχία. Συνεχίζει με τη γνωστή διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για την προστασία της πόλης που ως τότε ονομαζόταν Κεκροπία και μετονομάστηκε σε Αθήνα μετά από τη νίκη της, χάρη στην ιερή ελιά που δώρισε στην πόλη.

Νιώθει περήφανη για την πόλη στην οποία, με τη βοήθειά της , άνθισαν οι τέχνες και τα γράμματα και δίκαια καμαρώνει για τον πανέμορφο ναό που χτίστηκε προς τιμή της, τον Παρθενώνα, αλλά και για το ξακουστό χρυσελεφάντινο άγαλμά της, έργο του γλύπτη Φειδία. Απολαμβάνει τη μεγαλόπρεπη πομπή των Παναθηναίων που καταλήγει την Ακρόπολη για να προσφέρει δώρα στην αφεντιά της και νέο πέπλο στο άγαλμά της.

Μας πληροφορεί και για το ταλέντο της στην υφαντική και διηγείται το διαγωνισμό της με τη νεαρή υφάντρα, την Αράχνη που, επειδή ξιππάστηκε πως την ξεπερνάει στο ταλέντο, την τιμώρησε μεταμορφώνοντάς την στο γνωστό έντομο, το καταδικασμένο να πλέκει αιωνίως τον ιστό του.

Τέλος, με αφορμή την ιστορία του ναυτικού που θαλασσοπνίγεται, από την οποία έμεινε γνωστή η φράση «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», εξομολογείται πως της αρέσει να βοηθά κυρίως εκείνους που και οι ίδιοι παλεύουν να σωθούν . Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνουμε γιατί αγαπούσε τόσο και προστάτευε πάντα τον πολυμήχανο Οδυσσέα.

Το λογοτεχνικό κείμενο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στοιχεία γνώσεων υπό την επιμέλεια της Μ. Γονιδάκη, ενώ για μια ακόμη φορά τους θεούς που τόσο πρωτότυπα συστήνει στο αναγνωστικό κοινό ο συγγραφέας, απεικονίζει αναλόγως η Σοφία Παπαδοπούλου.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.