Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς)

Τίτλος: «Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς»

Συγγραφέας: Βασιλική Μαρκάκη

Εκδόσεις: Μίνωας

 

Το βιβλίο της Βασιλικής Μαρκάκη «Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι ένα βιβλίο γνώσεων και δραστηριοτήτων που μας μαθαίνει τη σημασία και τις πολυποίκιλες χρήσεις του πολύτιμου μεσογειακού καρπού, όπως μας έχουν παραδοθεί από τα αρχαία χρόνια.

Οι σπουδές και η επαγγελματική εμπειρία της συγγραφέα της έχουν εξασφαλίσει το κατάλληλο υπόβαθρο για την ουσιαστική διαχείριση του πλούσιου υλικού και τη δυνατότητα για την εκπαιδευτική του αξιοποίηση ώστε μέσα από κείμενα, ζωγραφιές και παιχνίδια οι μικροί αναγνώστες να μπορούν να μάθουν με ευχάριστο τρόπο τις χρήσεις της ελιάς κατά την αρχαιότητα στη θρησκεία, τη διατροφή, την ιατρική, αλλά και να διαπιστώσουν την ύπαρξη μιας συνέχειας ως σήμερα.

Γνωστοί μύθοι, όπως ο αγώνας της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα για τη διεκδίκηση της αρχαίας Κεκροπίας που χάρη στο δώρο της ελιάς έδωσε τη νίκη στη θεά και το όνομα Αθήνα στην πόλη, η γέννηση των ολυμπιακών αγώνων από τον Ιδαίο Ηρακλή που πρώτος στεφάνωσε τους νικητές με κλαδιά ελιάς, σε συνδυασμό με άλλους λιγότερο γνωστούς, επιστρατεύονται για να δείξουν τη χρήση της ελιάς στη θρησκεία και στα λατρευτικά έθιμα, στην καθημερινή ζωή και στις γιορτές των ανθρώπων, στην οικονομία και τη νομοθεσία, στην ιατρική και στη μαγειρική των αρχαίων Ελλήνων.

Περαιτέρω, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνεται στη σημασία του ελαιόκαρπου σε άλλους πολιτισμούς της Μεσογείου, στη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, αλλά και τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Παροιμίες, εικόνες από αγγεία και μια σειρά δραστηριοτήτων πλαισιώνουν τα κείμενα σε ένα συνοπτικό, αλλά μεστό πληροφοριακό υλικό που με την ποικιλία του και μέσα από τον γραφιστικό σχεδιασμό του βιβλίου γίνεται ελκυστικό για τους μικρούς αναγνώστες.

Τα παιδιά με βιωματικό τρόπο αποκτούν γνώσεις για την ελιά, καλούμενα να συμπληρώσουν σταυρόλεξα, αντιστοιχίσεις, κρυπτόλεξα κι ακροστιχίδες, να γράψουν δικές τους ιστορίες, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να ζωγραφίσουν.

Το βιβλίο, εκτός από δημιουργική συντροφιά για τους μικρούς αναγνώστες, μπορεί να αποτελέσει και χρήσιμο εργαλείο για παιδαγωγούς και εμψυχωτές εργαστηρίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.