Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Άσπρο)

Τίτλος: «Άσπρο»

Σειρά «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα»

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου

Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Mεταίχμιο

 

Η Μαρία Αγγελίδου έχει ένα μοναδικά συναρπαστικό τρόπο να αφηγείται την ιστορία σαν παραμύθι και να κρύβει πολλή ποίηση στον πεζό λόγο. Η διεισδυτική της ματιά έχει φωτίσει πολλές σκοτεινές, όσο κι άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Βυζαντίου στην εξαιρετική σειρά Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Το βιβλίο της « Άσπρο» είναι ένα λογοτεχνικό ταξίδι πίσω στο Βυζάντιο που ξεκινά με την ιστορία ενός ταξιδευτή και εμπόρου, του Κοσμά του Ινδικοπλεύστη, που ανήκε σ αυτούς που όργωναν τον κόσμο για να τον σπουδάσουν, σ ‘ εκείνους τους λίγους που τον ταξίδευαν και έπειτα τον λογάριαζαν για να τον μάθουν στους αταξίδευτους.

Κατόπιν, σκιαγραφεί το πορτρέτο του Ισκεντέρμπεη, Αλβανού άρχοντα που έζησε κι έδρασε το πρώτο μισό του 15ου αιώνα, σωστού αντάρτη που αντιστάθηκε σθεναρά κατά της οθωμανικής επέκτασης την περίοδο που είχε αρχίσει η κατάρρευση του Βυζαντίου.

Ακολουθεί η ιστορία του πρίγκιπα Χάραλντ, γενναίου πολεμιστή του Βορρά, αρχηγού της φρουράς των Βαράγγων, όπως αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι τους βόρειους, στην αυλή του Αυτοκράτορα Μιχαήλ, που πέρασε από το λευκό του Βορρά στο χρυσό του Βυζαντίου για να επιστρέψει στην πατρίδα του, βασιλιάς πλέον του ατέλειωτου άσπρου.

Και τέλος, μας παρουσιάζει την ιστορία του Ουζούν Χασάν, του Σουλτάνου της Ορδής του Άσπρου Προβάτου, των Ακ Κογιουνλού, ατρόμητων καβαλάρηδων που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα την Τραπεζούντα ως την πτώση της.

Αλαργινά θαλασσινά ταξίδια , ζώα παράξενα, ακριβά μπαχαρικά, άγρια βαλκανικά βουνά, τείχη απόρθητα, θώρακες αλυσιδωτοί με ονόματα γυναικεία, δρακοκάραβα, βασιλικά αντίσκηνα, πριγκίπισσες του Βυζαντίου και ήρωες ατρόμητοι αποτελούν το παραμυθένιο σκηνικό όπου εκτυλίσσονται ιστορικά γεγονότα.

Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, σαν διάκοσμος βυζαντινών χειρογράφων , στολίζει το κείμενο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.