Ζήτω η περιέργεια! ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ (Ο Δούρειος Ίππος)

Τίτλος: «Ο Δούρειος ίππος»

Σειρά: «Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου»

Συγγραφέας : Αλέν Σουρζέ

Εκδόσεις Μamaya

O Aλέν Σουρζέ στη σειρά «Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου» διηγείται αλλιώς μερικές από τις πιο γνωστές ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. «Ο Δούρειος ίππος», όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών. Η πολιορκία της Τροίας περιγράφεται με άφθονο χιούμορ και πολλή φαντασία με διασκεδαστικές προσθήκες που όμως δεν αλλοιώνουν τον πυρήνα του μύθου.

Ο Δίας εκνευρισμένος από τα παρακάλια της Πηνελόπης για το γυρισμό του Οδυσσέα συγκαλεί το συμβούλιο των θεών με σκοπό να μάθει γιατί δεν τελειώνει η πολιορκία της Τροίας και οι θεοί αποφασίζουν να «ξεμπλοκάρουν την ιστορία» στέλνοντας κατασκόπους.

Τη μυστική αποστολή αναλαμβάνουν οι δύο πράκτορες του Ολύμπου, μυθικοί ήρωες που έχει πλάσει μεν η φαντασία του συγγραφέα, εντάσσονται δε αβίαστα και λειτουργικά στο μύθο όπως τον ξέρουμε: η Λία, μια δεκάχρονη θεά, νόθα κόρη του Δία και ο πιστός της φίλος, ο ημίθεος Λίθος, ένα παράξενο μυθικό πλάσμα, συνδυασμός πέτρας κι ανθρώπου. Οι κατάσκοποι φτάνουν στην Τροία τάχιστα ταξιδεύοντας στην πλάτη του τεράστιου μαύρου αετού του Δία. Εκεί, η Λία ανακατεμένη με τις δούλες κατασκοπεύει το στρατόπεδο κι ανακαλύπτει πως ο Αχιλλέας απέχει απ’ τη μάχη χολωμένος με τον Αγαμέμνονα που του πήρε την Βρισηίδα. Ο μεν Αγαμέμνονας έχει παρατήσει το στράτευμα και κρέμεται από τα φουστάνια της κοπέλας, ο δε Μενέλαος είναι μέσα στη γκρίνια που βρίσκεται στην Τροία κι όχι στη Σπάρτη, στο πλευρό της γυναίκας του. Η κατάσταση στο στρατόπεδο είναι μάλλον ευτράπελη, παρά πολεμική.

Εξαιτίας μιας ύπουλης παρέμβασης της Ήρας οι πράκτορες αιχμαλωτίζονται από τον Οδυσσέα και φυλακίζονται μέσα στον Δούρειο ίππο. Οι μαγικές ιδιότητες της Λίας φέρνουν τα πράγματα εκτός ελέγχου ώσπου η ιστορία φτάνει, με κάποιες παραλλαγές, στο γνωστό αίσιο τέλος.

Ο συγγραφέας ενστερνίζεται την αντίληψη περί ανθρωπομορφισμού των θεών που διέπει την αρχαία ελληνική μυθολογία όπου οι θεοί έχουν ιδιότητες ανάλογες με τις ανθρώπινες: ζηλεύουν, ερωτεύονται, θυμώνουν, δολοπλοκούν. Έτσι και στο κείμενο του Σουρζέ η Αθηνά κι ο Απόλλωνας καβγαδίζουν σαν οποιαδήποτε αδέρφια, η Ήρα κάνει το παν για να απαλλαγεί από τα νόθα παιδιά του Δία, ο ‘Ερωτας σπάει πλάκα προκαλώντας παράταιρους έρωτες. Ομοίως και οι σπουδαίοι ήρωες παρουσιάζονται με αδυναμίες με αποτέλεσμα να μοιάζουν πιο προσιτοί.

Η εικονογράφηση λιτή και υπαινικτική αφήνει χώρο για να αναδειχτεί το διασκεδαστικό κείμενο που υποστηρίζεται εύστοχα από τη μετάφραση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.