Ζήτω η Περιέργεια!!! (Δικαίωμα στη Μάθηση – Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφτζάι)

 

«Μπορούν ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι να αλλάξουν τον κόσμο;»

Το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά ικανό να απασχολήσει πλήθος κόσμου. Κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, γιατρούς, παιδαγωγούς, τους ισχυρούς του κόσμου αλλά και τον καθένα πολίτη χωριστά. Και μπορεί από όλους τους παραπάνω η φράση αυτή να τεθεί ως ερώτημα και να αποτελέσει ζητούμενο, οπότε η απάντησή τους πιθανόν να διαφέρει, δηλαδή κάποιος θα απαντήσει με ένα ΝΑΙ και κάποιος άλλος μ’ ένα ΟΧΙ, για το κορίτσι του βιβλίου που παρουσιάζουμε αποτελεί δήλωση.

Η Μαλάλα Γιουσαφτζάι, το κορίτσι από το Πακιστάν, σε ηλικία 17 ετών, φορώντας με περηφάνια το δώρο της, τη λευκή μαντίλα της Μπεναζίρ Μπούτο, της δολοφονημένης πρωθυπουργού της χώρας, δήλωσε τον Ιούλιο του 2013 στον ΟΗΕ μπροστά στους ηγέτες των χωρών όλου του κόσμου: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

 

Δικαίωμα στη μάθηση – Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφτζάι

Κείμενα: Rebecca Langston-George

Εικονογράφηση: Janna Bock

Μετάφραση από τα αγγλικά: Σοφία Τζάλη

Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνης, 2017

 

Το κείμενο πραγματεύεται με γλαφυρότητα αλλά και ειλικρίνεια τη δύσκολη ζωή και τους αγώνες της Μαλάλα Γιουσαφτζάι για το δικαίωμα των κοριτσιών της χώρας της, το Πακιστάν, στην εκπαίδευση και στη μάθηση.

Η Μαλάλα είναι υπαρκτό πρόσωπο. Γεννήθηκε το 1997 στο Πακιστάν, σε μια εποχή και σε μια περιοχή, στην κοιλάδα Σουάτ, που μετά το 2001 κυριαρχούσαν οι Ταλιμπάν και που σταδιακά απαγόρευσαν την εκπαίδευση και μόρφωση των κοριτσιών και επέβαλαν την ποινή του θανάτου. Η Μαλάλα όμως, όπως και τα αδέρφια της, είχε μάθει από τον δάσκαλο πατέρα της να αγαπάει το σχολείο. Πήγαινε σε μαθήματα από τότε που είχε αρχίσει να περπατάει και δεν υπάκουσε. Παρά την απαγόρευση συνέχισε να μελετάει σκληρά. Και πολύ σύντομα έμαθε να μιλάει και να γράφει πολύ καλά όχι μόνο στη γλώσσα της, την πάστο, αλλά και αγγλικά και ουρντού, την επίσημη γλώσσα του Πακιστάν. Διέπρεπε στα μαθήματα, είχε κερδίσει πολλούς επαίνους και βραβεία, και επιπλέον ενημέρωνε κρυφά τον δυτικό κόσμο για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα της. Αυτή της η αγωνιστικότητα, το θάρρος και η επιμονή της την έφεραν αντιμέτωπη με τους Ταλιμπάν. Γνώρισε την κτηνωδία και τις θηριωδίες τους, βίωσε μαζί με τους γονείς της και τα αδέρφια της την προσφυγιά αλλά δεν φοβήθηκε ούτε μια στιγμή. Μαζί με τον πατέρα της συνέχισε τον πρότυπο αγώνα της φιλαλληλίας, ώσπου δέχτηκε δολοφονική επίθεση που έβλαψε σοβαρά την υγεία της. Τρεις σφαίρες θρυμμάτισαν για λίγο τη σιωπή. Δεν κατάφεραν όμως να κάνουν τη Μαλάλα να σιωπήσει παρά μόνο για λίγο. Από το 2009 που μεταφέρθηκε στην Αγγλία συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην χώρα της και το 2013, τον Ιούλιο, μίλησε στον ΟΗΕ μπροστά στους ηγέτες των χωρών όλου του κόσμου. Στην κατάμεστη αίθουσα η Μαλάλα συν όλα τα άλλα δήλωσε: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Και στις 10 Δεκεμβρίου 2014 πήρε το Νόμπελ Ειρήνης κι έγινε η νεότερη κάτοχός του. Η φωνή της ακούστηκε σε κάθε γωνιά της Γης, εκπροσωπώντας τα παιδιά όλου του κόσμου.

Το κείμενο στη μετάφρασή του είναι σφιχτό και καλογραμμένο. Θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε στα λογοτεχνικά βιβλία γνώσεων. Είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και δείχνει παραστατικά τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης της Μαλάλα και των άλλων γυναικών στη χώρα της την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την κυριαρχία και τον απόλυτο έλεγχο και επέβαλλαν τις δικές τους αντιλήψεις και θεωρίες για τον κόσμο.

Ένα βιβλίο φτιαγμένο με τα υλικά της σκληρής πραγματικότητας. Με σκηνές και αφηγήσεις για βιαιοπραγίες, σκληρές αλήθειες, προσφυγιά, με μια γλώσσα κοφτή μα πέρα για πέρα αληθινή. Ένα βιβλίο που δεν θα κάνει το παιδί να ονειρευτεί. Κάθε άλλο. Δεν είναι το παραμύθι που θα το πάρει από το χέρι και θα το νανουρίσει. Είναι μια λογοτεχνική καταγραφή γεγονότων, μια συμπύκνωση, της ζωής ενός κοριτσιού και του λαού της που το παιδί είναι ωφέλιμο να γνωρίζει. Γιατί δεν είναι ρόδινος ο κόσμος που ζούμε ούτε και δεδομένα τα όσα γνωρίζει. Η ζωή έχει και ανηφοριές και κατηφοριές. Και το παιδί, χωρίς να πληγωθεί, χωρίς να μεγαλώνει στην απαισιοδοξία και τη μιζέρια, τη θλίψη και τον πόνο, αλλά ούτε και στην ουτοπία της γυάλας, με την ουσιαστική συμμετοχή-εμπλοκή του γονέα, την εμπλοκή του δασκάλου ως συν-αναγνώστη και συνομιλητή, μπορεί να μάθει και αυτό. Την ιστορία της Μαλάλα, του κοριτσιού που παρά τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης σήκωσε το ανάστημά της ενάντια στους Ταλιμπάν και πέτυχε το για εκατομμύρια άλλους ακατόρθωτο. Να ακουστεί η φωνή της σε όλο τον κόσμο και να κηρύξει τον αγώνα για την «ειρήνη σε κάθε σπιτικό» και για το «δικαίωμα στην εκπαίδευση για κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι στον κόσμο».

Η εικονογράφηση του βιβλίου ως αναπόσπαστο κομμάτι του κειμένου δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, μέσα από τη δύναμη των χρωμάτων, να γευτεί λίγο από την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής της ιστορίας και της ιδιαίτερης κουλτούρας και των ιδιαιτεροτήτων του λαού του Πακιστάν.

Το βιβλίο με την καλαίσθητη έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.