Ζήτω η περιέργεια! (Άρθουρ Έβανς, ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό)

Συγγραφέας : Πόπη Μαγουλά –Γαϊτάνου

Τίτλος: «Άρθουρ Έβανς, ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό»

Εκδόσεις: Κέδρος, 2017

 

Με αφορμή την ξενάγηση μιας παρέας γάλλων εφήβων στην Αθήνα, ο δεκαπεντάχρονος Παναγιώτης μοιράζεται με τον πατέρα του το κοινό πάθος για την αρχαιολογία που τους οδηγεί σε μια πασχαλινή απόδραση στην Κρήτη, ταξίδι στον τόπο και στο χρόνο μια που το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο ανάκτορο της Κνωσού και μας γυρνάει πίσω στα χρόνια των ανασκαφών που το έφεραν στο φως.

Στο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών, η συγγραφέας, μετά από τη βιογραφία του Ερρίκου Σλίμαν, ζωντανεύει αυτή τη φορά το βίο του ‘Αρθουρ ‘Εβανς, του βρετανού αυτοδίδακτου αρχαιολόγου που χρηματοδότησε και επέβλεψε τις ανασκαφές στην Κνωσό και χάρη στο πείσμα του ανακάλυψε το περίφημο ανάκτορο, μάρτυρα του μεγαλείου του μινωϊκού πολιτισμού.

Στο κείμενο παρελαύνουν μια σειρά μυθολογικών ηρώων όπως ο Αιγέας, ο Δαίδαλος και Ίκαρος, αλλά και ιστορικών προσώπων, όπως ο λόρδος Μπάιρον, ο Βέντρις , ο Φρόιντ καθώς και πολλοί διάσημοι αρχαιολόγοι. Τα παιδιά «ξεναγούνται» σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως ο ναός του Απόλλωνα στο Σούνιο και βέβαια η Κνωσός και γνωρίζουν μερικά από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, όπως το αποχετευτικό σύστημα, οι πινακίδες με τη γραμμική γραφή, το αγαλματίδιο της θεάς της γονιμότητας και οι εντυπωσιακοί σφραγιδόλιθοι.

Με ξεναγό το βιβλίο ο έφηβος αναγνώστης θα ανακαλύψει παράλληλα με τα υποστρώματα των ανασκαφών κι εκείνα του πολύπλευρου χαρακτήρα του Άρθουρ ’Εβανς, του μονόχνοτου ανθρώπου, του επίμονου ερευνητή, του φιλόδοξου οραματιστή με την αχαλίνωτη φαντασία, στοιχεία που τον βοήθησαν να υλοποιήσει το στόχο του.

Ο λόγος του βιβλίου -περισσότερο δημοσιογραφικός παρά λογοτεχνικός- και η πληθώρα των πληροφοριών συνθέτουν μια καλά τεκμηριωμένη βιογραφία παρά ένα μυθιστόρημα, που βοηθά ωστόσο τα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά την επιστήμη της αρχαιολογίας και να γνωρίσουν τον μινωϊκό πολιτισμό συμπληρωματικά με όσα διδάσκονται στο σχολείο. Το βιβλίο επίσης αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό για την περιήγησή τους στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.