Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω και Δημιουργώ (Τα παιδιά του κόσμου βάφουν το μαύρο)

Διαβάζω…

 

Έλενα Γλωσσιώτη, «Τα παιδιά του κόσμου βάφουν το μαύρο», εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα, 2017
«Το δεντράκι συνεχίζει κάθε άνοιξη ν’ ανθίζει. Ο άνεμος της ερήμου παρασέρνει τα γαλαζόλευκα ανθάκια του μακριά, πολύ μακριά. Ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Ένα τέτοιο μικρό λουλούδι ταξίδεψε, έφτασε μέχρι εδώ και στάθηκε. Και ποιος ξέρει; Ο άνεμος μπορεί να φέρει ένα και μέσα στα δικά σου χέρια και να βάψει για λίγο

γαλάζια και τα δικά σου όνειρα!...
Στις ιστορίες μου οι ήρωες είναι παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορεί να ζουν σε ερημιές ή σε γκρίζες πολύβουες πολιτείες, σε αντίξοες συνθήκες ή μη. Όμως είναι αυτά που, αν τα τροφοδοτήσουμε με ιδανικά και αξίες, μπορούν να κάνουν λίγο καλύτερο τον σκληρό μας κόσμο. Είναι τα παιδιά αυτά που μπορούν να βάψουν με τα χρώματα της ψυχής τους το μαύρο», σημειώνει η συγγραφέας.

Τέσσερις ιστορίες, «Το γαλάζιο όνειρο», «Ο κόκκινος δράκος», «Το χρυσάφι του ήλιου» και «Ο μαύρος πάνθηρας», για τέσσερα βασικά χρώματα, την πεμπτουσία της ζωής μας και της στάσης μας απέναντι στον κόσμο μας, περιέχει αυτό το καλογραμμένο βιβλίο. Ο λόγος της συγγραφέα είναι τρυφερός, συγκινητικός, εικονοπλαστικός, διαθέτει εσωτερική μουσικότητα και παραστατικότητα. Μας ταξιδεύει στα βασικά συστατικά μας, ενεργοποιεί την περίσκεψη αλλά και το συναίσθημα, τη φαντασία αλλά και τη λογική μας, ενώνοντάς τα σε ένα αδιαίρετο, αλληλοσυμπληρούμενο σύνολο: τον αληθινά ανθρώπινο εαυτό μας. Και όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «μέσα από την αλληγορία και το παραμυθικό στοιχείο, οι ιστορίες του ξεδιπλώνουν και σκιαγραφούν βασικές αλήθειες της ζωής με έναν γνώμονα: την αγάπη για τα παιδιά και το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν σε έναν καλύτερο κόσμο».
 

…και Δημιουργώ!

 

! Προτείνεται στα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και να γράψουν ένα δικό τους παραμύθι εμπνεόμενα από χρώματα για τα οποία δεν έχει γράψει η συγγραφέας. Ποια χρώματα θα επιλέξουν και πως θα τα συνδέσουν αρμονικά με όσα θέλουν να αφηγηθούν στα δικά τους παραμύθια; Ποιοι θα είναι οι ήρωές τους και πως θα εξελιχθεί η πλοκή των περιπετειών τους; Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα άσκηση δημιουργικής γραφής.

" J Προτείνετε στα παιδιά να κατασκευάσουν κούκλες από διάφορα υλικά (χαρτιά, χαρτόνια, υφάσματα, υλικά από τη φύση, μικροαντικείμενα, κ.ά.) που να αποδίδουν τους ήρωες -ανθρώπους, φυτά, ζώα, στοιχεία της φύσης- των παραμυθιών του βιβλίου. Όταν κατασκευαστούν οι κούκλες, μπορούν να παίξουν μαζί τους υιοθετώντας και εκείνα κάποιο ρόλο και «μπερδεύοντας» τα παραμύθια και τις περιπέτειές τους, ώστε να δημιουργηθούν πολλές καινούργιες, «εναλλακτικές» αφηγήσεις - εκδοχές τους.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.