Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (HUMAN NET)

Διαβάζω…

 

Κατερίνα Ζωντανού, HUMAN NET, εικόνες: Γιώργος Δημητρίου, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2016

«Ο Αντρέας κάνει δύσκολη τη ζωή του Λεωνίδα στο σχολείο. Ο Λεωνίδας δεν αντιδρά. Ο Πέτρος, ο διπλανός του Λεωνίδα, αντιμετωπίζει το δίλημμα: να πάει κόντρα στο φόβο του και να μιλήσει, με κίνδυνο να γίνει κι αυτός στόχος, ή να πάει κόντρα στη συνείδησή του και να σωπάσει για να προστατευτεί; Είναι άραγε μόνο αυτές οι δύο επιλογές που έχει;» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών.

Η συγγραφέας καταπιάνεται με μία κατάσταση που μας απασχολεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα του σχολείου αλλά και σε κάθε άλλη έκφραση της κοινωνικής ζωής, αυτήν του εκφοβισμού, της επιθετικής συμπεριφοράς και της άσκησης βίας, με άμεσο ή και έμμεσο τρόπο, από κάποιους μαθητές προς τους συμμαθητές τους. Επιλέγει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση από τον κεντρικό ήρωά της, τον Πέτρο, κάτι που προσδίδει ζωντάνια και αμεσότητα στο κείμενο και δημιουργεί εξαρχής μία οικειότητα με τους αναγνώστες της. Πλάθει ενδιαφέροντες χαρακτήρες, οι διάλογοί τους, οι σκέψεις και οι πράξεις τους είναι αληθοφανείς και συμβατοί με την ηλικία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ο Πέτρος είναι ένα «πραγματικό» παιδί της διπλανής πόρτας και όχι η καρικατούρα του, η εξιδανικευμένη ή η διαφημιστική-καταναλωτική εκδοχή του, παρά την αξιοποίηση του ευρήματος του tablet και του παιχνιδιού σε αυτό ως καταλύτη στην πλοκή της ιστορίας.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, επίσης, η διχογνωμία ανάμεσα στους γονείς του Πέτρου σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει στο πρόβλημα του συμμαθητή του. Το δίλημμα «προστατεύομαι σιωπώντας» ή «εκτίθεμαι αντιδρώντας δυναμικά» είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη κάθε τέτοιου περιστατικού, με συνέπειες σε όλους όσους εμπλέκονται, ενεργητικά ή παθητικά, σε αυτό. Η συγγραφέας, ωστόσο, παρουσιάζει τους δύο γονείς να μην προσφέρουν έτοιμες λύσεις στο παιδί τους, αλλά να είναι παρόντες διακριτικά στο πλάι του, ο καθένας με τον χαρακτήρα και τον τρόπο του, αφήνοντάς του το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται ώστε να βρει και να υιοθετήσει συνειδητά τη δική του.

Οι εκπαιδευτικοί της ιστορίας (δασκάλα, διευθυντής) έχουν ένα ρόλο έμμεσο, που σχεδόν υπονοείται, στην εξέλιξη της ιστορίας. Ίσως ηθελημένα από τη συγγραφέα, γιατί σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται -και έτσι πρέπει- οι μαθητές τους, η δική τους ψυχολογία, οι σκέψεις, οι πράξεις και τα συναισθήματά τους. Στην πραγματική ζωή, ωστόσο, θα ήθελα τους εκπαιδευτικούς περισσότερο διορατικούς, παρατηρητικούς και άμεσους, να εστιάζουν στην πρόληψη αντί να αναλώνονται στην καταστολή τέτοιων περιστατικών, συχνά όχι με τους προσφορότερους τρόπους.

Μου έλειψε κάπως, επίσης, διαβάζοντάς το βιβλίο με τη ματιά του παιδιού που είναι συνομήλικο των ηρώων του, μια πιο αναλυτική παρουσίαση του Αντρέα, του αρνητικού ήρωα. Γίνονται κάποιες αναφορές που επιχειρούν να ερμηνεύσουν και να δικαιολογήσουν την επιθετική συμπεριφορά του (υφίσταται ο ίδιος τέτοια συμπεριφορά στην οικογένειά του από τον πατέρα του), αλλά πιστεύω ότι θα έκανε καλό σε όλους μας να τον προσέξουμε λίγο περισσότερο…

Το «HUMAN NET» είναι ένα πολύ καλό ανάγνωσμα για το παιδί, την παρέα του, την οικογένεια, το σχολείο. Μια ιστορία που πραγματικά «τη ζεις δυνατά». Κρατώ ως πολύτιμη ανάμνηση από αυτό το βιβλίο τη σκέψη της συγγραφέα «Όταν δε γίνεται να κάνεις ταβάνι τον ουρανό, κάνεις ουρανό το ταβάνι» (σελ. 46).

 

…και Δημιουργώ!

 

" Προτείνεται στα παιδιά να χωριστούν σε 3 μεγάλες ομάδες και να επιλέξουν τα υλικά με τα οποία θα κατασκευάσουν το «HUMAN NET» της δικής τους έμπνευσης. Αφού παρουσιάσουν τα έργα τους στην ολομέλεια, μπορούν να στολίσουν με αυτά την τάξη τους. Μια γωνιά της μπορεί να είναι αφιερωμένη στη συγκέντρωση παραπόνων, που θα συζητιούνται και θα επιλύονται από όλους μαζί, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε χρόνο και με τρόπους που θα συναποφασίσουν.

J Προτρέψτε τα παιδιά να χωριστούν σε μικρές ομάδες και να δραματοποιήσουν ή να αποδώσουν με παντομίμα περιστατικά της ιστορίας που θα επιλέξουν. Η κάθε ομάδα θα προσπαθεί να αναγνωρίσει ποια είναι αυτά ανατρέχοντας στις σελίδες του βιβλίου. Κερδίζει η ομάδα που θα αναγνωρίσει σωστά τα περισσότερα.

! Προτείνετε στα παιδιά να επιλέξουν έναν από 3 τους βασικούς ήρωες του βιβλίου, τον Πέτρο, τον Αντρέα, το Λεωνίδα και να τους γράψουν σε μήνυμα στον υπολογιστή ή σε γράμμα τι σκέφτονται για την κατάστασή τους και τι θα έπρατταν αυτά στη θέση τους. Διαβάζοντας αρκετά από αυτά τα γράμματα στην παρέα ή στην τάξη, θα προκληθεί μια πολύ γόνιμη συζήτηση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.