Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Το σπηλιανθρωπάκι)

Διαβάζω…

Μαρία Ρουσάκη, «Το σπηλιανθρωπάκι», Εικονογράφηση: Μαρκ Ουάινσταϊν, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα, 2018

«Το σπηλιανθρωπάκι έκανε πολύ περήφανους τους γονείς του. Κραύγαζε το τραγούδι της ευτυχίας, έτρωγε με τα χέρια, χτυπούσε όλους με το ρόπαλό του. Ήταν ένα αξιοθαύμαστο παιδί! Ώσπου, μια μέρα, όλα άλλαξαν. Ξάφνου το σπηλιανθρωπάκι αποφάσισε να ζωγραφίζει σε χαρτί αντί για τους τοίχους. Σκούπιζε τα πόδια του προτού μπει στη σπηλιά. Αρνιόταν να ουρλιάζει ή να κυνηγά με τη σφεντόνα του. Αντιδρούσε σε όλα! Οι γονείς του ήταν σε απόγνωση…», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του χαριτωμένου αυτού βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά 5-6 ετών.

Η Μαρία Ρουσάκη μας χαρίζει μια παιχνιδιάρικη, αλληγορική ιστορία που αξιοποιεί το τέχνασμα της ανατροπής των δεδομένων, αυτών που όλοι θεωρούμε «σίγουρα», για να ενεργοποιήσει τη σκέψη και να οξύνει την κρίση των παιδιών σε σχέση με ένα θέμα που αφορά και ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους: αυτό της συμπεριφοράς μας απέναντι στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας και στο κοινωνικό μας περιβάλλον. Οι μικροί αναγνώστες στην αρχή θα ξαφνιαστούν, αλλά μετά θα μπουν στο παιχνίδι και στο νόημα της ιστορίας και θα γοητευθούν από αυτό το αντισυμβατικό σπηλιανθρωπάκι, που έχει βαλθεί να κάνει όλους τους ομοίους του να ξεχάσουν αυτά που ξέρουν για το είδος του. Το τέλος της απολαυστικής αυτής ιστορίας θα τους αφήσει όλους με ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά.

Η εικονογράφηση του Μαρκ Ουάινσταϊν είναι χαρούμενη, πολύχρωμη, γεμάτη ένταση και κίνηση, καρτουνίστικη. Υποστηρίζει εξαιρετικά το κείμενο και το υποδόριο χιούμορ, τη λεπτή ειρωνία που το διακατέχει. Θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

 

…και Δημιουργώ!

! Προτρέψτε τα παιδιά να διαλέξουν ένα συμμαθητή τους για να εργαστούν σε ζευγάρια. Το ένα παιδί θα προσπαθήσει να γίνει με τη φαντασία του «σπηλιανθρωπάκι» και το άλλο «ο νέος, παράξενος συμμαθητής» του, όπως στο βιβλίο. Για να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, θα ρωτήσουν ο ένας τον άλλον τις ίδιες βασικές ερωτήσεις (π.χ. Τι σου αρέσει περισσότερο στη συμπεριφορά μου; Τι σε δυσκολεύει; Τι σε κάνει να στενοχωριέσαι και τι να χαίρεσαι;, κ.ά.) και θα καταγράψουν τις απαντήσεις τους. Από τη συζήτηση και σύγκριση των απαντήσεων θα προκύψει το ποια συμπεριφορά είναι η περισσότερο επιθυμητή και αποδεκτή από τους άλλους, ειδικά αν θέλουμε να είμαστε φίλοι τους.

" Προτείνετε στα παιδιά να χωριστούν σε μικρές ομάδες και να αξιοποιήσουν ποικίλα υλικά από την ανακύκλωση (χαρτιά, χαρτόνια, νήματα, παλιά ρούχα, υλικά από τη φύση, κ.ά.) και τη φαντασία τους, για να κατασκευάσουν τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα αξεσουάρ των ηρώων του βιβλίου και να τα χρησιμοποιήσουν στο θεατρικό παιχνίδι τους.

J Το «σπηλιανθρωπάκι» προσφέρεται για απολαυστικό θεατρικό παιχνίδι. Προτείνετε στα παιδιά να χωριστούν σε τρεις ομάδες, τους αφηγητές, τους ηθοποιούς και τους θεατές. Οι πρώτοι θα αφηγούνται την ιστορία ενώ οι δεύτεροι θα αναπαραστούν τα διάφορα στιγμιότυπά της και οι θεατές θα διασκεδάζουν και θα επευφημούν αναλόγως. Όλα τα παιδιά μπορούν να περάσουν και από τις τρεις ομάδες.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.