Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Το επίσημο εγχειρίδιο του αστροναύτη)

 

Διαβάζω…

 

Λούι Στόουελ, Το επίσημο εγχειρίδιο του αστροναύτη, εικονογράφηση Ρότζερ Σίμο, πρόλογος Τιμ Πικ, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα, 2016

 

«Είσαι γεννημένος για το διάστημα; Προτού ξεκινήσεις εκπαίδευση, δες αν διαθέτεις ό,τι χρειάζεται για να γίνεις αστροναύτης. Συγχαρητήρια, είσαι δόκιμος αστροναύτης. Μάθε τα μυστικά της εκπαίδευσης των αστροναυτών. Ετοιμάσου για ταξίδια σε όλο τον κόσμο και εμετούς. Απογείωση. Τι συμβαίνει πριν από την απογείωση; Πως λειτουργούν οι πύραυλοι; Και γιατί οι κυβερνήτες των διαστημοπλοίων χρησιμοποιούν ραβδιά; Το νέο σου σπίτι. Όταν φτάσεις στο διάστημα, θα πρέπει να συνδέσεις το διαστημόπλοιό σου σε έναν διαστημικό σταθμό. Μάθε πως. Ώρα για δουλειά. Πως περνούν τη μέρα τους οι αστροναύτες; Και πως είναι να κάνεις περίπατο στο Διάστημα; Επιστροφή με βίαιη πρόσκρουση. Διάβασε τα πάντα σχετικά με την άκρως τρομακτική αλλά και υπέροχη επιστροφή στη Γη».

Αυτοί είναι οι τίτλοι περιεχομένων του μικρού αλλά πολύ χαριτωμένου και ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου, που έχει προλογίσει ο Τιμ Πικ, αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το βιβλίο περιλαμβάνει, επίσης, σύντομο κείμενο για την ιστορία των διαστημικών πτήσεων, γλωσσάριο και ευρετήριο. Γραμμένο σε γλώσσα απλή, κατανοητή και διανθισμένη από έξυπνες πινελιές χιούμορ που υποστηρίζονται απολαυστικά από τη χαρούμενη και πολύχρωμη εικονογράφηση καρτούν, δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες και να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα, πραγματικό εγχειρίδιο, για τους ενήλικους -εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, γονείς- που θα θελήσουν να προσεγγίσουν δημιουργικά, μαζί με τα παιδιά, το θέμα «Διάστημα». Θέμα γοητευτικό, αγαπημένο και ανεξάντλητο για τα περισσότερα παιδιά και για πολλούς από μας τους μεγάλους.

 

…και Δημιουργώ!

 

" Προτείνετε στα παιδιά να κατασκευάσουν διαστημόπλοια, πύραυλους, μόμπιλε με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, εξωγήινους και ό,τι άλλο σχετικό με το διάστημα σκεφτούν και φανταστούν, από άχρηστα υλικά συσκευασιών, κομμάτια από υφάσματα, καπάκια, κουμπιά, αφρώδες υλικό, σύρμα πίπας, χαρτόνια και χαρτιά διαφόρων χρωμάτων και ποιοτήτων, αλουμινόχαρτο, χρυσόχαρτα, κ.ά.. Μπορούν να δημιουργήσουν στο σχολείο ή και στο σπίτι, μία «διαστημική γωνιά» με τις κατασκευές τους.

! «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει ο κόσμος…». Προτείνετε στα παιδιά να γράψουν τις σκέψεις τους ολοκληρώνοντας αυτή τη φράση. Ακούστε το τραγούδι «Απ’ το αεροπλάνο», του Κώστα Χατζή σε στίχους Σώτιας Τσώτου και συζητήστε τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που σας προκαλεί. Πως θα μπορούσαν να παραλλαχθούν οι στίχοι του τραγουδιού αν ο τίτλος του ήταν «Από το διαστημόπλοιο;». Προσπαθήστε με τη φαντασία σας να μπείτε στη θέση των αστροναυτών που έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια στο διάστημα, αναζητώντας τη σχετική πληροφόρηση και από το διαδίκτυο. Επιχειρήστε να συνθέσετε όλοι μαζί ή σε μικρές ομάδες ένα δικό σας κείμενο, έμμετρο ή πεζό που να περιγράφει αυτή τη μοναδική εμπειρία.

J Αφού μελετήσετε τα σχετικά κεφάλαια του βιβλίου, οργανώστε ένα θεατρικό παιχνίδι με θέμα τη ζωή των αστροναυτών μέσα σε ένα διαστημικό σταθμό. Επινοήστε αστεία και σοβαρά περιστατικά που μπορεί να συμβούν σε τόσο ασυνήθιστα για τα ανθρώπινα δεδομένα περιβάλλοντα και προτρέψτε τα παιδιά να αντιδράσουν αναλόγως, άλλοτε αυθόρμητα και άλλοτε ύστερα από σκέψη και οργάνωση. Επενδύστε το παιχνίδι με ήχους, μουσική, τεχνητό φωτισμό, αντικείμενα - σύμβολα. Αξιοποιήστε τη μουσική επένδυση γνωστών και αγαπημένων διαστημικών ταινιών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.