Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Ο πρώτος μου Κορνάρος: Ερωτόκριτος)

Διαβάζω…

«Ο πρώτος μου Κορνάρος: Ερωτόκριτος», σειρά «Η πρώτη μου λογοτεχνία», διασκευή Λίνα Σωτηροπούλου, εικονογράφηση Σοφία Παπαδοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2017

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας πληροφορούν ότι «η σειρά Η πρώτη μου λογοτεχνία περιλαμβάνει κλασικές ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, γραμμένες από την αρχή, από αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς. Καθένας από τους τίτλους συνδυάζει ένα διαχρονικό κλασικό λογοτεχνικό έργο με την παραστατική και ζωντανή αφήγηση για μικρά παιδιά και τη γεμάτη χρώμα εικονογράφηση. Οι διασκευαστές είναι λογοτέχνες γνωστοί και έμπειροι, με μεγάλη πορεία στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία. Έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν ένα κλασικό έργο σε παιδικό έργο, με την ίδια ζωντάνια και ευρηματικότητα που έχει το πρωτότυπο. Η σειρά υπόσχεται τα πρώτα λογοτεχνικά ταξίδια των παιδιών να γίνουν μια αξέχαστη και συναρπαστική εμπειρία. Τα βιβλία της σειράς απευθύνονται σε παιδιά που φοιτούν στο προνήπιο, το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τρεις τάξεις του δημοτικού και μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για το μάθημα της φιλαναγνωσίας στο σχολείο. Η ανάγνωση αυτών των κειμένων, παράλληλα με την ανάπτυξη της φαντασίας και την καλλιέργεια της γραπτής έκφρασης (διδασκαλία της Γλώσσας), μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση γύρω από τις διαχρονικές αξίες που αυτά καλλιεργούν: την ειλικρίνεια, τη συμπόνια, την υπομονή, την τιμιότητα, τη δικαιοσύνη, την υπευθυνότητα, την ελευθερία, τη φιλία, την αγάπη, τον σεβασμό, τη γενναιοδωρία. Τα βιβλία της σειράς μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν για δραματοποίηση, ενώ η εικονογράφηση των βιβλίων μπορεί να δώσει την αφορμή για συζήτηση ή δραστηριότητες στην τάξη».

Η Λίνα Σωτηροπούλου προσεγγίζει το κλασικό κείμενο του Κορνάρου με τη δέουσα αγάπη και σεβασμό. Η διασκευή της διαθέτει φρεσκάδα, γλωσσική επάρκεια και προσεγμένη ομοιοκαταληξία. Αντιμετωπίζει τον «Ερωτόκριτο» ως ένα διαχρονικά ελκυστικό παραμύθι, αποσυνδέοντάς τον από την εποχή της συγγραφής του με τις ιδιαίτερες συνθήκες της και από την ταυτότητα του συγγραφέα του. Η ιστορία του ανήκει σε όλους, όπως κι αν τους λένε, όπου και όπως κι αν ζουν. Η εικονογράφηση της Μαρίας Παπαδοπούλου είναι μοντέρνα, αξιοποιεί μεικτές τεχνικές, εστιάζοντας στα γήινα χρώματα, με κυρίαρχα το καφέ και το λαδί. Παραπέμπει σε κολλάζ και σε κόμικ. Χαρακτηρίζεται από δημιουργική αφαιρετικότητα αλλά και από εκφραστική ένταση, όπου είναι απαραίτητο.

 

…και Δημιουργώ!

" Προτείνετε στα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και να εικονογραφήσουν μία σκηνή του έργου (ένα σαλόνι), με τον τρόπο που αυτά θα επιλέξουν. Είναι μια ευκαιρία, αξιοποιώντας ως αφόρμηση την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου, να γνωρίσουν -με τη βοήθεια πιθανόν της/του δασκάλας/ου τους των εικαστικών- διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής και εικονογράφησης. Έτσι θα προκύψει μία νέα, αυτοσχέδια εικονογραφική διασκευή του βιβλίου, την οποία μπορούν να παρουσιάσουν στους συμμαθητές και τους γονείς τους, οργανώνοντας μια έκθεση των έργων τους. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούν να επικοινωνήσουν, κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, με την εικονογράφο του βιβλίου και να αλληλεπιδράσουν μαζί της με δημιουργικό τρόπο.

! Παρακινήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να αναζητήσουν πληροφορίες για το πρόσωπο και τη ζωή του συγγραφέα του έργου, του Βιτσέντζου Κορνάρου. Θα είναι ενδιαφέρον να συνθέσουν μια ιστοριογραμμή με κάποια κομβικής σημασίας γεγονότα από τη γέννησή του μέχρι τις μέρες μας. Να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που έχει κάνει το έργο του τόσο αγαπητό, ένα ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και όχι μόνο. Και να του απευθύνουν τις εντυπώσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε μία «ανοικτή επιστολή».

J Προτείνετε στα μεγαλύτερα παιδιά να ακούσουν τον «Ερωτόκριτο» ερμηνευμένο από τον αξεπέραστο Νίκο Ξυλούρη, να «ονειρευτούν» τη σκηνή του αποχωρισμού (https://www.youtube.com/watch?v=kOMw_VjqOxo) και να την παρουσιάσουν θεατρικά, με όποιους τρόπους επιλέξουν. Έχει σημασία να «σκύψουν» στο αυθεντικό κείμενο και να νιώσουν, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, την ομορφιά, το βάθος και τη μαγεία της γλώσσας του Βιτσέντζου Κορνάρου, αφού εργαστούν ώστε να κατανοήσουν τις άγνωστες λέξεις τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.