Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & δημιουργώ (Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…)

Διαβάζω…

 

Αργυρώ Πιπίνη, Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2016

 

Είναι αμέτρητα το δίχως άλλο τα σπίτια στη λογοτεχνία, και όχι μόνο την ελληνική, που μας έχουν γοητεύσει και έχουν κερδίσει επαξίως μια θέση στο χάρτη της καρδιάς και της μνήμης μας. Όπως Της Κοκκώνας το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το διήγημα Στου Κεμάλ το σπίτι του Γιώργου Ιωάννου, από τη συλλογή διηγημάτων του Η μόνη κληρονομιά. Ή το εμβληματικό ποίημα του Γιώργου Σεφέρη Το σπίτι κοντά στη θάλασσα από τη συλλογή Κίχλη. «Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα, σαν τα γυμνώσεις» λέει ο ποιητής. Το σπίτι της Αργυρώς Πιπίνη, ωστόσο, δεν πεισμάτωσε. Απλά αρρώστησε και μαράζωσε χωρίς ανθρώπους να το φροντίζουν, ο κήπος του χορτάριασε και μόνο μια μηλιά επέμενε να περιμένει το θαύμα της αναγέννησης. Το σπίτι βέβαια, όπως κάθε σταθερή εστία, είχε την ιστορία του. Είχε κατοικηθεί, είχε φιλοξενήσει τη ζωή και μάλιστα με το παραπάνω. Αλλά καθώς ο χρόνος διέγραφε τους ατελεύτητους κύκλους του και οι άνθρωποί του σκόρπισαν άλλοτε με δική τους απόφαση κι άλλοτε παραδομένοι στις απροσδόκητες δίνες του, είχε εγκαταλειφθεί στη μοναξιά. Ώσπου μια μέρα, για τον ίδιο λόγο που άδειασε και ερήμωσε, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια νέα αρχή. Μια άλλη οικογένεια, περιπλανώμενη και ξεσπιτωμένη, το επέλεξε για να συνεχίσει τη ζωή. Και το σπίτι σιγά σιγά μεταμορφώθηκε, κάθε τι μέσα του και έξω του απέκτησε έναν καινούργιο σκοπό και έπιασε να ξετυλίγει το νήμα μιας καινούργιας ιστορίας.

Η Αργυρώ Πιπίνη διηγείται απλά, λιτά, κλασικά, μια ιστορία παμπάλαια και χιλιοειπωμένη, αλλά πάντα επίκαιρη και συγκινητική. Μια ιστορία που αγγίζει κάθε άνθρωπο, όπου γης. Μια ιστορία που τελικά δεν έχει ηλικία και προέλευση γιατί ανήκει στη φύση, στη βαθύτερη ουσία και καταγωγή του ανθρώπου. Μια ιστορία που αφετηρία και κατάληξή της είναι ο εαυτός μας, η οικογένειά μας, η γενιά μας, η πατρίδα μας, ίσως και η μοίρα μας. Σελίδα τη σελίδα, ο λόγος της συγγραφέα, αρμονικά ταιριασμένος με τις λεπτεπίλεπτες εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή, χτίζει την ελπίδα. Συμπληρωματικά με την επιλογή της οικονομίας του λόγου στο κείμενο, η εικονογράφηση είναι υπέροχα γλαφυρή, με αμέτρητες λεπτομέρειες και αποχρώσεις που υπονοούν τη δική τους εξιστόρηση και αποτυπώνουν θαυμάσια την εναλλαγή των εποχών. Ο αναγνώστης κάθε ηλικίας περιβάλλεται από μία γλυκύτητα, από την καθαρτήρια βεβαιότητα ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά, όσα εμπόδια και βάσανα, όσες συμφορές και αναποδιές και αν μεσολαβήσουν. Ότι θα καταφέρει, σαν άλλος Οδυσσέας, να φτάσει στην προσωπική του Ιθάκη, να νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του σα στο σπίτι του. Κι είναι δικαίωμά του αυτό. Καθόλου αυτονόητο και αφάνταστα πολύτιμο στην εποχή μας, αλλά και σε κάθε εποχή. Για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους πάλεψαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Για ένα κεραμίδι, κυριολεκτικά ή και μεταφορικά παλεύουμε κι εμείς. Ανάγκη αειθαλής και διαχρονική, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που η Εστία είχε από αρχαιοτάτων χρόνων θεοποιηθεί.

Το σχήμα και η ποιότητα του χαρτιού σε αυτό το όμορφο βιβλίο, η αφή του, θυμίζει παλιό σχολικό τετράδιο και λεύκωμα. Σου δημιουργεί την αίσθηση της οικειότητας, που αφήνει το άγγιγμα της νοσταλγίας αλλά και της βεβαιότητας ότι αυτή η ιστορία είναι και δική σου. Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες, που μπορεί να διαβαστεί από κάθε άνθρωπο, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο. Γιατί μιλάει τη γλώσσα της καρδιάς.

 

…και Δημιουργώ!

 

" Προτείνετε στα παιδιά να συγκεντρώσουν άδειες, καθαρές συσκευασίες προϊόντων (γάλα, δημητριακά, κουτιά παπουτσιών κ.ά) και να δημιουργήσουν τα δικά τους σπίτια, ζωγραφίζοντας τις λεπτομέρειές τους και δημιουργώντας τα ιδιαίτερα περιβάλλοντά τους με την τεχνική του κολλάζ. Μετά, μπορούν να φανταστούν και να καταγράψουν τη μοναδική ιστορία κάθε σπιτιού.

! Αναζητήστε στο διαδίκτυο αποσπάσματα από άλλα λογοτεχνικά έργα, διηγήματα, πεζογραφήματα, ποιήματα, που μιλούν για σπίτια. Διαβάστε τα μαζί με τα παιδιά, συζητήστε το περιεχόμενό τους και τα συναισθήματα που σας προκαλεί. Συγκρίνετέ τα με το σπίτι του συγκεκριμένου βιβλίου και εντοπίστε ομοιότητες και διαφορές. Προτείνετε στα παιδιά να γράψουν σε μικρές ομάδες ένα δικό τους κείμενο για το σπίτι που ξεχώρισαν και αγάπησαν περισσότερο και να το μοιραστούν στην ολομέλεια.

J Προτείνετε στα παιδιά να δραματοποιήσουν την ιστορία του σπιτιού «ζωντανεύοντας» το ίδιο και τους ήρωές του και γράφοντας μικρούς διαλόγους τους οποίους θα εντάξουν στην τριτοπρόσωπη αφήγηση της συγγραφέα. Για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνική του «μαύρου θεάτρου».

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.