Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Η υφήλιος των παραμυθιών)

Διαβάζω…

Μάνος Κοντολέων, Η υφήλιος των παραμυθιών, εικονογράφηση: Άννα Μενδρινού, εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα 2017

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τα βιβλία Παραμύθια από τόπους της Ασίας (2002), Παραμύθια από τόπους της Αφρικής (2002), Παραμύθια από τόπους της Λατινικής Αμερικής (2003) και Παραμύθια από τόπους της Μεσογείου (2006). Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο εισαγωγικό του σημείωμα, «διαβάζοντας τα λαϊκά παραμύθια άλλων πολιτισμών όχι μόνο είναι σαν να ταξιδεύεις μέσα στο χώρο και στο χρόνο, αλλά μπορείς και να γνωρίζεις πιο καλά τα όνειρα, τα πάθη, τις κατεργαριές και τις αξίες των απλών ανθρώπων που σε άλλα μέρη, μακρινά, ζήσανε και ζούνε. Και να ανακαλύψεις -ίσως- πως όλοι οι άνθρωποι, είτε κατοικούνε δίπλα στη Μεσόγειο είτε στην Αφρική, στην Ασία ή στην Κεντρική ή Νότιο Αμερική, λίγο πολύ μοιάζουνε. Με τα ίδια πράγματα ενθουσιάζονται, τα ίδια όνειρα κάνουν».

Ο Μάνος Κοντολέων μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης με την απλή, παραστατική και ζεστή του αφήγηση. Έχει επιλέξει παραμύθια που μπορούν να «μιλήσουν» σε όλες τις γλώσσες και σε όλα τα γούστα και που μερικά από αυτά μπορούν να ειπωθούν σε μια παρέα και ως ανέκδοτα ή παραβολές. Άνθρωποι και ζώα, φυτά, αντικείμενα και μαγικά πλάσματα πρωταγωνιστούν και συχνά μας αφήνουν έκπληκτους και γοητευμένους από τις περιπέτειές τους. Πρόκειται, εξάλλου, για παραμύθια που περιέχουν πλήθος μυθικά και ανιμιστικά στοιχεία αλλά και στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, καθώς και λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες, αποστάγματα της λαϊκής εμπειρίας και σοφίας. Ο συγγραφέας τα αποδίδει με σεβασμό και κέφι, χωρίς να επιχειρεί τον οποιοδήποτε γλωσσικό «καλλωπισμό» τους. Γι’ αυτό, ακόμη και αυτά που στη δική μας μεσογειακή κουλτούρα φαντάζουν εντελώς εξωτικά, δεν τα νιώθουμε ξένα.

Αγαπημένα μου από την ενότητα της Αφρικής οι «Κουβεντούλες», από την ενότητα της Ασίας το «Γιατί ο παπαγάλος επαναλαμβάνει τα λόγια του ανθρώπου», από την ενότητα της Λατινικής Αμερικής το «Ο Μπούκι νοίκιασε ένα άλογο» και από την ενότητα της Μεσογείου «Ο Κάβουρας». Τα παραμύθια αυτού του μικρού σε διαστάσεις αλλά χορταστικού σε περιεχόμενο τόμου πλαισιώνονται εικαστικά από την ατμοσφαιρική, ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Άννας Μενδρινού.

 

…και Δημιουργώ!

" Κάθε παραμύθι έχει το δικό του ξεχωριστό περιβάλλον, που μπορεί να αποδοθεί εικαστικά με ζωγραφική, κολλάζ, κατασκευές. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά υλικά και τεχνικές, κατασκευάστε μάσκες, σκηνικά, κοστούμια. Παίξτε, εκφραστείτε, συνεργαστείτε.

J Όλα σχεδόν τα παραμύθια προσφέρονται για να παρουσιαστούν με τη μορφή παντομίμας, θεατρικών δρώμενων και παιχνιδιών, να δραματοποιηθούν, να παρουσιαστούν σε θέατρο σκιών, μαριονέτας, ή μαύρο θέατρο. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτό που σας κεντρίζει περισσότερο τη φαντασία και να οργανώστε μία αυτοσχέδια παράσταση μαζί με τα παιδιά. Μπορούν να αποτελέσουν και την αφορμή να γνωρίσετε τις παραστατικές τέχνες άλλων λαών και πολιτισμών και να εντρυφήσετε σε αυτές.

! Ένα παραμύθι ποτέ δεν τελειώνει εκεί που… τελειώνει! Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να το διαβάσουμε, χαριτολογώντας ή δραματικά, μακρηγορώντας ή περιληπτικά, με στόμφο ή ταπεινά, κομπιάζοντας ή πολύ γρήγορα και ξεκαρδιστικά. Εξασκηθείτε στην τέχνη της αφήγησης και επιχειρήστε τις δικές σας διασκευές, παραλλαγές, ανατροπές, συνέχειες των παραμυθιών που θα σας γοητεύσουν περισσότερο. Και μάθετε περισσότερα για τις χώρες από τις οποίες προέρχονται, τους λαούς που τα γέννησαν και τα διατηρούν ζωντανά στο χρόνο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.