Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Η Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος)

Διαβάζω…

Μαρία Μπραστιανού, «Η Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος», εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης, Ελληνοεκδοτική, Αθήνα, 2018

Ο τίτλος του βιβλίου μας παραπέμπει σε μία περιπέτεια με πρωταγωνιστή το Μέγα Αλέξανδρο, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή. Τόπος όπου εξελίσσεται η αφήγηση είναι το Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στα Βασιλικά, έξω από τη Θεσσαλονίκη και χρόνος το σήμερα. Ένα ζευγάρι με τα δύο μικρά παιδιά τους, αγόρι και κορίτσι, επισκέπτονται το Μοναστήρι και φιλοξενούνται από το Γέροντά του, που είναι οικογενειακός τους φίλος. Η άφιξή τους συμπίπτει με την υποδοχή ενός ακόμη επισκέπτη του μοναστηριού, ξεχωριστού και ασυνήθιστου, του Πτολεμαίου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο άλογο, απόγονο της Ανθεμουσίας Ίλης, του εκλεκτού ιππικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την ιστορία του οποίου συνδέεται η περιοχή.

Με «οδηγούς» την Τυτώ και την Πιπιστρέλα, μία κουκουβάγια και μία νυχτερίδα που κατοικούν μόνιμα στο μοναστήρι, η συγγραφέας παρουσιάζει με ωραία, στρωτή γλώσσα στους αναγνώστες την ιστορία της περιοχής, του μοναστηριού και των ιδρυτών του, του Αγίου Θεωνά και της Αγίας Θεοφανούς, αλλά και χαριτωμένα και ελκυστικά για τα παιδιά στιγμιότυπα από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου με το ξακουστό άλογό του, το Βουκεφάλα. Αναφέρεται ακόμη και στον άθλο του Ηρακλή που πάλεψε με το Γηρυόνη στην κοιλάδα του ποταμού Ανθεμούντα, όταν του έκλεψε τα περίφημα βόδια του.

Από τα ωραιότερα στιγμιότυπα του βιβλίου είναι το κουβεντολόι της σοβαρής και μετρημένης Τυτούς με την «άτακτη» φιλενάδα της την Πιπιστρέλα και η απόδραση και ο ελεύθερος καλπασμός του περήφανου Πτολεμαίου στο υπέροχο φυσικό τοπίο που περιβάλλει το μοναστήρι. Το πλούσιο γνωστικό περιεχόμενο του βιβλίου θα γινόταν αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον και προσιτό για τα παιδιά αν «εγκιβωτιζόταν» σε περισσότερες δράσεις και περιπέτειες των βασικών του ηρώων, ζώων και ανθρώπων, αντί να παρουσιαστεί στατικά, ως αφήγηση και συζητήσεις του Γέροντα με τους επισκέπτες του κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους.

Το βιβλίο περιλαμβάνει αναφορά στις πηγές που αξιοποίησε η συγγραφέας και γλωσσάρι όπου επιχειρείται επεξήγηση ιστορικών ονομάτων, τοπωνυμίων, όρων και εννοιών που σχετίζονται με το ιστορικό και θρησκευτικό - θεολογικό περιεχόμενό του, όπως «αρχονταρίκι», «θυμίαμα», «κομποσκοίνι», κ.ά.. Ανήκει, όπως διαβάζουμε στην ταυτότητα του βιβλίου, στη σειρά «Ορθόδοξα Χριστιανικά Βιβλία» που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών. Ο Χρήστος Γουσίδης εμπλουτίζει την αφήγηση με τις πάντα ξεχωριστές και γεμάτες ζωντάνια αλλά και σεβασμό στο ιδιαίτερο περιεχόμενο του βιβλίου εικόνες του.

 

…και Δημιουργώ!

! Το βιβλίο παρέχει πολλά ερεθίσματα για να ερευνήσετε και να ανακαλύψετε μαζί με τα παιδιά στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία και την πατριδογνωσία της περιοχής στην οποία αναφέρεται. Αλλά είναι και μία αφορμή να αναρωτηθούν για την ιστορία και την πατριδογνωσία του δικού τους τόπου. Επίσης, δίνονται πολλές ευκαιρίες να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους αναζητώντας την ερμηνεία λέξεων και εννοιών που μπορεί να τα δυσκολεύουν, ή να τους είναι και εντελώς άγνωστες, φτιάχνοντας τα δικά τους επεξηγηματικά γλωσσάρια.

" Οι ήρωες του βιβλίου που ανήκουν στον κόσμο των ζώων, όπως το άλογο, η κουκουβάγια και η νυχτερίδα, προσφέρονται για ποικίλες κατασκευές ώστε να «ενσαρκωθούν» σε κούκλες ή σε μάσκες από χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα και να «ζωντανέψουν» από τα παιδιά.

J Βουκεφάλας και Μέγας Αλέξανδρος, Ηρακλής και Γηρυόνης, Τυτώ, Πιπιστρέλα και Πτολεμαίος είναι ήρωες του βιβλίου που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτοσχέδια θεατρικά παιχνίδια των παιδιών με διαλόγους που θα επινοήσουν τα ίδια, είτε βασισμένα στην αφήγηση του βιβλίου, είτε δικής τους έμπνευσης. Νέοι ήρωες μπορούν να προστεθούν στους υπάρχοντες και η αφήγηση να αποκτήσει άλλες προεκτάσεις και δυναμική.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.