Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Ζει το ντόντο;)

Διαβάζω…

 

Μαρία Πιερή Στασίνου, Ζει το ντόντο;, εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης, εκδόσεις Κέδρος και Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Αθήνα 2017

«Η Μαίρη βρίσκεται με τον πατέρα της στον Μαυρίκιο, το νησί του Ινδικού Ωκεανού. Ο πατέρας της είναι φωτογράφος και μέλος μιας επιστημονικής ομάδας η οποία διερευνά την εξαφάνιση ενός ενδημικού πτηνού, του ντόντο. Όση ώρα απουσιάζει ο πατέρας της, εκείνη τριγυρίζει στο νησί παρέα με δύο ντόπια συνομήλικά της παιδιά, τον Αντρέ και τον Φιλίπ. Δύο απανωτές ληστείες, η μία στο μουσείο γραμματοσήμων και η άλλη στον χώρο των ανασκαφών της αποστολής, καθώς και η ανακάλυψη ενός ημερολογίου που κρύβει ένα μυστικό για τα ντόντο, θα βάλουν τα παιδιά σε περιπέτειες και μπελάδες. Στα πόδια τους θα μπλεχτούν και δύο ηλικιωμένοι, που για κάποιον απροσδιόριστο λόγο φέρονται ύποπτα και σχεδόν εχθρικά». Αυτά διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και μας ανοίγει η όρεξη για μυστήριο και περιπέτεια.

Πρόκειται πραγματικά για μια καλογραμμένη εξωτική περιπέτεια με γρήγορη δράση και ωραία πλοκή. Αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτό της απειλούμενης βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας, που μπορεί να φτάσει έως την οριστική εξαφάνιση από προσώπου γης ενδημικών ειδών, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η συγγραφέας προσεγγίζει το υλικό της με μετριοπάθεια και χιούμορ, αποφεύγοντας τους δραματικούς τόνους, τους επιδερμικούς αφορισμούς και το διδακτισμό. Οι χαρακτήρες της είναι ενδιαφέροντες, ειδικά τα ντόντο - πρωταγωνιστές που κλέβουν την παράσταση, καθώς παρουσιάζονται πολύ πιο…ανθρώπινα στη συμπεριφορά τους από τους ανθρώπους.

Η κεντρική ηρωίδα, η Μαίρη, μας ξαφνιάζει και μας ξενίζει λίγο, καθώς δεν μοιάζει πολύ με δεκάχρονο κορίτσι μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας, όπως και ο πατέρας της δεν θυμίζει καθόλου τους πατεράδες μας. Γιατί μη μου πείτε ότι ένας τυπικός Έλληνας πατέρας θα πήγαινε ποτέ το ανήλικο παιδί του σε έναν εντελώς άγνωστό του και ίσως και επικίνδυνο τόπο και θα το άφηνε ολομόναχο να τριγυρίζει για ώρες και να λειτουργεί κατά την κρίση του, ενώ εκείνος θα ήταν απασχολημένος αποκλειστικά με τη δουλειά του…

Η Μαίρη θα λειτουργήσει όχι ως ένα παιδί της ηλικίας της, αλλά ως ένας μικρός ενήλικος στη μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης της πλοκής, ενώ στο τέλος η αντίδρασή της στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή στο σπίτι της, θα είναι μάλλον ανώριμη. Θα συνεννοηθεί πολύ εύκολα με τους ντόπιους φίλους που θα κάνει και θα καταστρώσει ένα περίπλοκο σχέδιο για να διαλευκάνει το μυστήριο της εξαφάνισης των ντόντο. Η συγγραφέας μάλλον γνωρίζει ότι σε κάποια σημεία υπερβάλλει, αλλά επιλέγει να χρησιμοποιήσει το στοιχείο της υπερβολής για να χτίσει μια ελκυστική στους αναγνώστες πλοκή και να πλάσει αξιοπρόσεκτους χαρακτήρες, με πολύ διαφορετικά, συχνά αντικρουόμενα μεταξύ τους στοιχεία (τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι ντόπιοι, οι επιστήμονες, οι εθελοντές). Το βιβλίο προσφέρει πολλές αφορμές για συζήτηση, προβληματισμό, περαιτέρω έρευνα και σίγουρα θα έχει συνέχεια!

Η συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο αυτό με το Βραβείο Παιδικής - Νεανικής Λογοτεχνίας Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού – Νεανικού Βιβλίου (IBBY Κύπρου) 2014. Ο εικονογράφος διακρίθηκε στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση του βιβλίου.

 

…και Δημιουργώ!

 

" Κατασκευάστε μάσκες του ντόντο από διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά. Αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες και εικόνες σχετικές με το Φλαμανδό ζωγράφο Ρούλαντ Σάβεραϊ, που απεικόνισε τα ντόντο στους πίνακές του. Θα σας εμπνεύσουν και θα σας βοηθήσουν στα έργα σας.

J Χρησιμοποιήστε τις μάσκες που φτιάξατε για να δραματοποιήσετε με τους φίλους σας σκηνές της δράσης από το βιβλίο που σας άρεσαν περισσότερο. Μπορείτε να φανταστείτε τη σύνθετη γλώσσα με την οποία επικοινωνούσε η Μαίρη με τα αγόρια από το Μαυρίκιο; Προσπαθήστε να φτιάξετε και μία δική σας!

! Γιατί εξαφανίστηκε το ντόντο; Σκεφθείτε ελεύθερα και καταγράψτε τους λόγους για τους οποίους υποθέτετε ότι συνέβη αυτό. Κατόπιν ερευνήστε το θέμα στο διαδίκτυο και επαληθεύστε τι πραγματικά ισχύει και τι όχι από αυτά που σκεφτήκατε. Τι συναισθήματα σας προκαλούν τα συμπεράσματά σας; Πως μπορούμε να εμποδίσουμε την καταστροφή της βιοποικιλότητας στη γη μας και να διατηρήσουμε στη ζωή είδη που απειλούνται με εξαφάνιση; Φτιάξτε ένα δεκάλογο με τις βασικές ενέργειες στις οποίες πιστεύετε ότι μπορούμε να προβούμε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.