Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια)

Νεκτάριος Στελλάκης, «Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια», Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Αθήνα, 2017

«…Τι προσδοκά άραγε σήμερα μια πενηντάχρονη κυρία σαν την Ιόλη, που ο πόλεμος την έδιωξε κορίτσι από το σπίτι της; Να γυρίσει πίσω; Μα η Κερύνεια δεν είναι πια εκείνη που θυμάται κι οι άνθρωποί της είναι σκορπισμένοι εδώ κι εκεί. Ναι, θα ήθελε να μπορούσε να την επισκέπτεται, αλλά πια δε δεσμεύεται ότι θα γυρίσει. Μόνο για τη μέσα της πόλη μπορεί να πει, γιατί σ' αυτήν επιστρέφει συχνά και τη γνωρίζει καλά, σαν την αγκαλιά της μάνας της...[...].

Κρατώ στα χέρια μου αυτό το μικρό, καλαίσθητο βιβλίο που διάβασα μονορούφι και σκέφτομαι πόσο έλειπε τόσα χρόνια από τη βιβλιοθήκη μου. Και ότι πολλές φορές, ειδικά όταν η κουβέντα στο σπίτι μας έρχεται στην Κύπρο (και συμβαίνει συχνά αυτό λόγω της σχέσης μας με την Ίμβρο και με τον Πόντο), αναρωτιόμουν αν και ποιος θα βρεθεί να το γράψει, αν και ποιος θα βρεθεί να το εκδώσει. Ένα κείμενο που από την πρώτη του κιόλας παράγραφο νιώθεις τα μάτια να τσούζουν, το στομάχι να σφίγγεται, τη σκέψη να βαθαίνει και την καρδιά να χτυπά ατίθασα. Μια αληθινή ιστορία της διπλανής πόρτας, όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά, που καθώς τη διαβάζεις, τη ζεις. Βιβλίο εξαιρετικό από κάθε άποψη.

Ο συγγραφέας του δεν είναι Κύπριος, κάτι που διαβάζοντας το κείμενο θεωρείς σχεδόν βέβαιο. Κι όμως. Όπως σημειώνει στις τελευταίες σελίδες, «Γράφω για να «τακτοποιήσω» ζητήματα που με απασχολούν, ή για να φυλάξω και να μοιραστώ ιστορίες που ακούω ή που ζω ο ίδιος. Αυτή είναι μία από τις ιστορίες που άκουσα. Θα θυμάμαι πάντα τα δάκρυα που μοιραστήκαμε με την Ιόλη σαν της τη διάβασα, καθώς και τα λόγια που μου είπε εκείνη…». Γνωρίζοντάς τον μέσα από αυτό το σημείωμά του, θαύμασα ακόμη περισσότερο τη γραφή του για την καλοσύνη, την ευγένεια και την ανθρωπιά με την οποία προσέγγισε το τόσο ευαίσθητο και επώδυνο αυτό θέμα. Που ενώ συνεχώς καταπιανόμαστε με αυτό όταν αφορά σε άλλες χώρες και λαούς, αποφεύγουμε να το αγγίξουμε όταν πρόκειται για την Κύπρο. Και χαίρομαι διπλά επειδή είναι και δάσκαλος και του δίνεται η ευκαιρία καθημερινά να μεταδίδει στα παιδιά, στους νέους, στους συναδέλφους, στους συνανθρώπους μας, τον πλούτο της ψυχής του και το χάρισμα της γραφής του.

Ο Αχιλλέας Ραζής έχει ντύσει την ιστορία με εικόνες χαριτωμένες, πολύχρωμες, λεπτομέρειες οικείες που θυμίζουν διακριτικά αλλά επίμονα την ανάγκη και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να διάγει το βίο του στην πατρογονική του εστία εν ειρήνη. Ζεστά, φωτεινά, γήινα χρώματα, χρυσοκίτρινα και χρυσοπράσινα της ανατολικής Μεσογείου, αντισταθμίζουν τη γκρίζα, νοτισμένη από τη θλίψη, το θυμό, την αγωνία και το δάκρυ της προσφυγιάς αφήγηση. Και ενδυναμώνουν αισθητικά την τελευταία παράγραφό της, πριν το ασπρόμαυρο δισέλιδο με τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα της εισβολής:

«…Αν, λοιπόν, τη ρωτήσεις, η Ιόλη θα σου πει «Μη δεχτείς ποτέ ότι ο κόσμος ζει με τον πόλεμο, την επιβολή και την αδικία. Εσύ να μάχεσαι για τους δικούς σου, για τους γύρω σου και για τον κόσμο ολόκληρο και την αδικία να την παλεύεις όπως μπορείς!». Κι αν εσύ πεις «Μα η αδικία είναι πιο δυνατή! Κοίτα εσάς, κοίτα την Πράσινη Γραμμή, υπάρχει ακόμα!» η Ιόλη θα σου χαμογελάσει πλατιά, αινιγματικά κάπως, και θα σε ρωτήσει: «Έχω λεμονάδα σπιτιάσιμη. Θες;»...

Οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μας προσφέρουν πάντα βιβλία υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Το συγκεκριμένο δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Και προσφέρεται για ατέλειωτες συζητήσεις με τα παιδιά και τους νέους μας (και όχι μόνο). Για ασκήσεις δημιουργικής σκέψης και προσωπικής και κοινωνικής αφύπνισης σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου γης.

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 2 χρόνια Νεκτάριος Στελλάκης

    Κυρία Τσιτιρίδου, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την όντως θερμή και συγκινητική παρουσίαση. Έγραψα αυτό το βιβλίο για να απαντήσω στο ερώτημα "Τι κάνεις όταν κάποιος προσφύγει στην πόρτα σου και σου χτυπήσει για βοήθεια;" Η ιστορία της φίλης μου, της Ιόλης, είχε δυο απαντήσεις, που σε σπρώχνουν να σταθείς για λόγου σου σε μια... Σας ευχαριστώ και πάλι.

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.