Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Αστέρης - Ο ζωηρός βιβλιοφάγος)

Διαβάζω…

 

Emma Yarlett, «Αστέρης Ο ζωηρός βιβλιοφάγος», εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα 2017

Το βιβλίο «Αστέρης Ο ζωηρός βιβλιοφάγος» σε κείμενο και εικονογράφηση της Emma Yarlett είναι ένα βιβλίο - παιχνίδι που στοχεύει να…φυλακίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών στο ίδιο κλουβί με το τερατάκι - ήρωά του. Ο Αστέρης, ο ζωηρός βιβλιοφάγος, μασουλάει αχόρταγα τα πάντα. Αλλά η αγαπημένη του λιχουδιά είναι τα βιβλία. Δε χάνει ευκαιρία να τρυπώσει στις σελίδες τους και να τις ροκανίσει. Τρυπώνει στα κλασικά παραμύθια, όπως στη «Χρυσομαλλούσα και τις τρεις Αρκούδες», στην «Κοκκινοσκουφίτσα», στο «Τζακ και τη φασολιά» και αλλάζει την πλοκή τους, πειράζει λιγάκι και τους ήρωές τους. Στο τέλος καταφέρνει να δραπετεύσει και, αν κρίνουμε από τις σημειώσεις του για τα μελλοντικά του σχέδια, νέες…τραγανιστές περιπέτειες περιμένουν κι εκείνον και τους αναγνώστες του!

Η πρωτοτυπία του χαριτωμένου αυτού βιβλίου σαφώς και δεν βρίσκεται στο ελάχιστο κείμενό του. Αποτελεί, ωστόσο, ένα έξυπνο εργαλείο για να πλησιάσουν τα μικρότερα παιδιά τον κόσμο του βιβλίου, της βιβλιοθήκης, της ανάγνωσης. Παίρνουν στα χέρια τους τον «Αστέρη», τον περιεργάζονται, παίζουν και διασκεδάζουν μαζί του και αποκτούν οικειότητα με τη διαδικασία, την ουσία και τις πρακτικές εμψύχωσης που έχουν ως απώτερο στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Ιδιαίτερη προσοχή και σημασία δίνει η συγγραφέας - εικονογράφος στις αισθήσεις της όρασης και της αφής, αφού η εικονογράφηση και η σελιδοποίηση του βιβλίου έχει διαμορφωθεί εστιάζοντας στο να ερεθιστούν και να κινητοποιηθούν αρχικά αυτές. Αναδιπλούμενες επιφάνειες, τρύπες στο εξώφυλλο και τις εσωτερικές σελίδες, εγκοπές, ένθετες σελίδες διαφορετικών χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών δημιουργούν αλλεπάλληλες οπτικές και απτικές εκπλήξεις, προσελκύοντας τη φαντασία και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών. Η εναλλαγή διαφορετικών γραμματοσειρών, τα άλλοτε λεπτά, άλλοτε χονδρά, άλλοτε τονισμένα και άλλοτε πιο άτονα γράμματα, η ασυνήθιστη διάταξη του κειμένου που δεν παρατίθεται κλασικά, σε στήλες, το παιχνίδι με το κόμικ, ξαφνιάζουν, χαροποιούν και προκαλούν τους μικρούς αναγνώστες να ασχοληθούν περαιτέρω με το βιβλίο.

…και Δημιουργώ!

 

! Το βιβλίο δίνει πολλά ερεθίσματα για παιχνίδι και προσωπική έκφραση. Μπορείτε να οργανώσετε παιχνιδόλεξα με τα μικρότερα παιδιά, στο νηπιαγωγείο, προτρέποντάς τα να γίνουν τα Αστεράκια - Τερατάκια, βοηθοί και φίλοι του Αστέρη Βιβλιοφάγου. Μία πρόταση είναι να φτιάξουν ομάδες από μικρές, μεσαίες και μεγάλες σε μέγεθος λέξεις (οι σελίδες με το παραμύθι «Ο Τζακ και η φασολιά» προσφέρονται) και να προσθέσουν τις δικές τους αστείες, παράξενες και αυτοσχέδιες λέξεις, εξελίσσοντας με το δικό τους πρωτότυπο τρόπο την υπόθεση του παραμυθιού.

" Αφού χωριστούν σε μικρότερες ομάδες, τα παιδιά μπορούν να σκεφτούν και να φτιάξουν με τη βοήθεια των ενηλίκων, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και κολλάζ και διάφορα ανακυκλώσιμα χαρτιά και υλικά χειροτεχνίας, τα δικά τους ένθετα βιβλία-παραμύθια. Στη συνέχεια μπορούν να τα ενσωματώσουν στο βιβλίο με τις περιπέτειες του Αστέρη, εμπλουτίζοντας το.

J Προτείνετε στα παιδιά να ζωντανέψουν με θεατρικό παιχνίδι τις περιπέτειες του Αστέρη. Δώστε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά της ομάδας να πάρουν το ρόλο του, αυτοσχεδιάζοντας και επιλέγοντας σε ποιο δικό τους γνωστό κι αγαπημένο βιβλίο θα μπουν για να κάνουν τις σκανταλιές τους…

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.