Διαβάζω & Δημιουργώ (Η μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού)

Διαβάζω…

 

Ειρήνη Γρατσία, Η μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, εικονογράφηση Μαγδαληνή Θεοχάρη, εκδόσεις MONUMENTA, Αθήνα, 2016

«Ένας μεγάλος θησαυρός χρυσών νομισμάτων κρύβεται βαθιά μέσα στη γη, κοντά στον ναό του θεού Απόλλωνα. Άραγε θα προλάβουν να τον βρουν η Μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων, η μικρή φτερωτή θεά και ο κύριος Χρήστος, ο αρχαιολόγος, ή θα πέσει στα χέρια τεσσάρων κλεφτών νομισμάτων με το αλλόκοτο μηχάνημα με την τεράστια μύτη, που μυρίζει από μακριά τους θησαυρούς; Μια παραμυθένια ιστορία, ένα ταξίδι στον κόσμο της αρχαιολογίας...» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του χαριτωμένου αυτού βιβλίου. Και πραγματικά αυτό ακριβώς είναι.

Η Ειρήνη Γρατσία που έγραψε την ιστορία, είναι αρχαιολόγος και συντονίστρια της MONUMENTA, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, με σημαντική δράση. Η παραμυθένια ιστορία της ξετυλίγεται σε μικρά επεισόδια που διαβάζονται γρήγορα και ευχάριστα και προσδίδουν στην εξέλιξη της πλοκής μια κινηματογραφική διάσταση. Από τις πρώτες κιόλας φράσεις νιώθεις σαν να «βουτάς» στις σελίδες του βιβλίου και να συμπρωταγωνιστείς με τους ήρωές του. Δένεσαι συναισθηματικά μαζί τους, θετικά και αρνητικά, τους παρακολουθείς στενά και συμπάσχεις σε κάθε βήμα τους. Αγωνιάς, αναρωτιέσαι, κάνεις σχέδια και υποθέσεις, ανησυχείς σε κάθε εμπόδιο, χαμογελάς κι ανακουφίζεσαι στο τέλος!

Η πλοκή είναι απλή και γι’ αυτό ελκυστική και ενδιαφέρουσα. Βασίζεται στην κλασική συνταγή «οι καλοί, οι κακοί και η…από μηχανής φτερωτή θεά Νίκη!» και συνθέτει αληθινά με φανταστικά στιγμιότυπα σε μία ευχάριστη διήγηση. Μικρές πινελιές χιούμορ και καθόλου φλύαρες περιγραφές διαμορφώνουν σε συνεχή ροή το σκηνικό, στο οποίο λαμβάνει χώρα κάθε φορά η δράση: το γραφείο της κυρίας Αδαμαντίας, το κρησφύγετο των αρχαιοκάπηλων, το λεωφορείο προς Κόρινθο, της περιοχή της ανασκαφής, το μουσείο. Η αρχαιολογία παρουσιάζεται σαν μια περιπέτεια χωρίς τέλος, ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν και αντίστροφα, αλλά και ως επιστήμη και επάγγελμα που απαιτεί υπευθυνότητα, κόπο, φαντασία, ευρηματικότητα, αναλυτική και συνθετική σκέψη, κριτική ικανότητα, διορατικότητα και πολύ διάβασμα. Και όλα αυτά χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Πηγή έμπνευσης για τη συγγραφέα υπήρξε η αείμνηστη αρχαιολόγος και διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, η κυρία Μάντω Οικονομίδου - Καραμεσίνη, κοντά στην οποία εργάστηκε επί χρόνια. Τα παιδιά γνωρίζουν την προσωπικότητά της και τις προσπάθειές της να στεγαστούν τα νομίσματα σε δικό τους μουσείο, το Νομισματικό, σε ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Αθήνας, το «Ιλίου Μέλαθρον». Πρόκειται για το νεοκλασικό κτήριο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που στέγασε τον ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερρίκο Σλήμαν.

Η Μαγδαληνή Θεοχάρη εικονογράφησε το βιβλίο με κέφι και με σεβασμό στο ιδιαίτερο θέμα του, με αδρές γραμμές, χρησιμοποιώντας απαλούς χρωματισμούς και φιγούρες που θυμίζουν κόμικ, ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά. Ένα όμορφο βιβλίο, ιδανικό εργαλείο για προγράμματα μουσειακής αγωγής σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς και χώρους πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης. Μια ιστορία για την ομορφιά και την αξία των αρχαίων νομισμάτων, την περιπέτεια της ανασκαφής, την προσπάθεια των αρχαιολόγων να προστατεύσουν την αρχαιολογική μας κληρονομιά και τη σκοτεινή δράση των αρχαιοκάπηλων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει προτάσεις για δραστηριότητες και αποτελεί μια καλή αφορμή για επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον ναό του Απόλλωνα, στην αρχαία Κόρινθο. Τα έσοδα από την πώλησή του διατίθενται στη Στέγη Κοριτσιού «Αγία Άννα» και στη MONUMENTA. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.monumenta.org/

 

 

…και Δημιουργώ!

 

" Προτείνετε στα παιδιά να αναζητήσουν σε βιβλία και στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες Μουσείων, αρχαία νομίσματα της περιοχής καταγωγής τους, της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Μπορούν να τα εκτυπώσουν, να τα κόψουν, να τα πλαστικοποιήσουν και να δημιουργήσουν μικρούς θησαυρούς που μιλούν για την ιστορία κάθε περιοχής. Δουλέψτε με πηλό, φυσικό ή συνθετικό, μαζί τους και φτιάξτε αγγεία και σκεύη στα οποία μπορούν να τα εκθέτουν και να τα αποθηκεύουν. Δημιουργήστε σε κάποιο κατάλληλο χώρο του σχολείου μια μικρή έκθεση νομισμάτων με τις προθήκες και τις λεζάντες της.

! Συνεχίστε μαζί με τα παιδιά την ιστορία του βιβλίου από τη σελίδα 44 και μετά, επινοώντας την επόμενη περιπέτεια της κυρίας Αδαμαντίας και της μικρής φτερωτής θεάς Νίκης. Χωριστείτε σε ομάδες συγγραφέων και εικονογράφων και μοιραστείτε τη δουλειά, ώστε να προκύψει ένα νέο, δικό σας βιβλίο. Το έργο σας μπορεί να παρουσιαστεί σε κάποια εκδήλωση σχετική με την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, ή με την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στις 18 Απριλίου.

J Δραματοποιήστε με παντομίμα την…γκάφα των αρχαιοκάπηλων και παρουσιάστε την σε φίλους ή στους συμμαθητές της διπλανής τάξης. Μια ομάδα παιδιών μπορούν να γίνουν ρεπόρτερ και να καλύψουν ζωντανά την εκδήλωση, επινοώντας διάφορους εύγλωττους και ταιριαστούς τίτλους (π.χ. «Άνθρακες ο θησαυρός!») και «σπαρταριστές» λεπτομέρειες μπροστά στο…μικρόφωνο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.