Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιο… περιπλανήσεις (Η Κακιά Μάγισσα παραιτείται)

Βιβλίο: Η Κακιά Μάγισσα παραιτείται

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Τσόλκα

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ηλικία: 7+

Η Κάκια είναι τελειόφοιτος της Δραματικής Σχολής Παραμυθιών. Όταν τελείωσε, πήγε σε ακροάσεις αλλά ο μόνος ρόλος που είχε απομείνει ήταν αυτός της Κακιάς Μάγισσας. Αλλά τι να κάνει; Αφού στα παραμύθια χρειάζεται και αυτός ο ρόλος; Έτσι, κάθε καλοκαίρι δουλεύει ως Κακιά Μάγισσα. Ένας άκρως κόντρα ρόλος ως προς το χαρακτήρα αλλά και την εξωτερική εμφάνιση της Κάκιας. Η Κάκια είναι μια πραγματικά κοκέτα και δεν της αρέσει καθόλου που είναι κακάσχημη, φοράει μαύρα ρούχα και προκαλεί τρόμο στα παιδάκια. Στα παιδάκια που τόσο πολύ αγαπάει και το όνειρο της είναι να ανοίξει έναν παιδότοπο. Τον τελευταίο καιρό, δεν έχει και πολύ δουλειά, καθώς στα καινούρια παραμύθια δεν υπάρχουν Κακιές Μάγισσες. Γι’ αυτό , ως συνδικαλίστρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Παραμυθιών είχε συγκαλέσει συνέλευση, ώστε να παροτρύνει στους συναδέλφους της να απεργήσουν διεκδικώντας νέους ρόλους ή να παραιτούνταν η ίδια. Όμως, τι θα συμβεί όταν για τους καλούς της φίλους την επισκεφτούν οι μεγάλοι και τρανοί παραμυθάδες όλων των εποχών; Θα καταφέρουν να της αλλάξουν γνώμη; Θα σωθούν τα παραμύθια;

Η Αλεξάνδρα Τσόλκα στο καινούριο της βιβλίο «Η Κάκια Μάγισσα παραιτείται» επιδίδεται σ’ ένα θέμα τόσο κοινό , όμως καταφέρνει με επιτυχία να το προσαρμόσει στην σύχγρονη πραγματικότητα. Προκείται για ένα παραμύθι για το καλό και το κακό, για τους κοινωνικούς ρόλους και τις προσωπικές αξίες της ζωής. Ένα παραμύθι που βοηθάει τα παδιά να κατανοήσουν πως, για να επιβιώσουμε στο ταξίδι αυτό της ζωής πρέπει να υιοθετήσουν κάποιους ρόλους. Χωρίς απραίτητα να σημαίνει πως πρέπει να τους ακολουθούν ισόβια. Αντίθετα, μέσα από τη διήγηση του βιβλίου προβάλει στα παιδιά την ικανότητα να τους αμφισβητούν, να τους δοκιμάζουν και να διεκδικούν κάτι καλύτερο που να ταιριάζει σ’ αυτούς με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται. Σημασία έχει η προσωπική ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη του ατόμου, η οποία προέρχεται μέσω των επιλογών που κάνει. Μαθαίνουν πως οφείλουν να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους. Μόνο έτσι έρχεται η προσωπική ευτυχία.

Το καλό πάντα νικά, αν και ακόμα αργεί καμιά φορά να χτυπήσει την πόρτα. Το καλό προέρχεται από το εσωτερικό φως της ψυχής μας . Αν δεν έρθουμε σε επαφή με το κακό, δε θα εκτιμήσουμε την αξία του καλού. Το σίγουρο είναι ότι, από την όποια αρνητική εμπειρία μας θα βγούμε πιο σοφοί, πιο δυνατοί...ουδέν κακό, αμιγές καλού .

Η αφήγηση της Αλεξάνδρας Τσόλκας είναι περιγραφική, με λεπτομέρειες στις περιγραφές των προσώπων και των αντικειμένων. Το λεξιλόγιο ιδιαίτερα πλούσιο και προσεγμένο. Επίσης, η αφήγηση έχει χιουμοριστική διάθεση με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ευχάριστη και ζωντανή. Το ανατρεπτικό τέλος του βιβλίου , με την επίσκεψη των τρανών παραμυθάδων όλων των εποχών, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι.

Στο τέλος του βιβλίου, δίνονται δραστηριότητες για να παρατηρήσουμε αν έχει κατανοηθεί η ιστορία του βιβλίου από τα παιδιά, αλλά και για περαιτέρω εμβάθυνση. Δίνεται εφόρμηση μέσα από την προτροπή των δραστηριότητων να μελετηθούν οι παραμυθάδες και να αναζητήσουν πληροφορίες για τα παραμύθια του παρελθόντος και την αξία τους στο πέρασμα των χρόνων.

Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου είναι ζωντανή, πολύχρωμη , παραστατική που σε ταξιδεύει στον κόσμο των ηρωών του παραμυθιού. Εικόνες που μαγνητίζουν το βλέμμα από την πρώτη στιγμή και σε αφήνουν να ταξίδεψεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.