Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Το παιχνίδι των δοντιών)

Τίτλος Βιβλίου: Το παιχνίδι των δοντιών

Συγγραφέας: Ρία Φελεκίδου

Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ηλικία: 7+

Ό Αμπντούλ, είναι ένα προσφυγόπουλο, που έχει φτάσει με την οικογένεια του στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό του. Οι συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν, είναι αντίξοες και σκληρές. Η παρουσίαση της δύσκολης αυτής πραγματικότητας που βιώνουν, παρουσιάζονται μέσα από την παιδική του ματιά. Ο ήρωας, κατά τη διάρκεια της νύχτας παίζει ένα παιχνίδι... το παιχνίδι των δοντιών. Όμως, η μουσική που βγαίνει από το χτύπημα των δοντιών είναι δυνατή που τους ξυπνάει όλους μέσα στην σκηνή. Άραγε, το παιχνίδι αυτό θα σταματήσει κάποτε; Θα ξεχαστεί ή θα αποτελέσει μία ανάμνηση που θα αποδυκνύει πως η ζωή είναι πάντα ο νικητής;

Η Ρία Φελεκίδου καταπιάνεται με ένα συγκινητικό και επίκαιρο θέμα της παγκόσμιας πραγματικότητας, την προσφυγοποίηση. Η συγγραφέας με απλό και στοχευμένο λεξιλόγιο καταφέρνει να αποτυπώσει όλα αυτά που βίωσαν και βιώνουν οι πρόσφυγες. Η αφήγηση της άφιξη τους σε κάποια ακτή ενός ελληνικού νησιού, η προστασία και η παροχή πρώτων βοηθειών από τους φορείς της ελληνικής κοινότητας και κάθε δυνατή προσπάθεια παροχής αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης τους, περιγράφονται από τα μάτια ενός παιδιού. Ο φόβος και ο τρόμος για το άγνωστο που η μόνη καταφυγή του είναι η αγκαλιά των γονιών του και ένα βλέμμα πως όλα είναι ένα κακό όνειρο.

Το κείμενο και η εικονογράφηση δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο. Η εικονογράφος Γεωργία Στύλου αποτυπώνει στα έγχρωμα σκίτσα τον πόνο του ξεριζωμού, την απελπισία, τον φόβο του σήμερα αλλά και την ελπίδα του μέλλοντος. Το ηχηρότερο μήνυμα που προβάλλεται πως η ζωή είναι πιο δυνατή απ'τους ανθρώπους και τα λάθη τους. Σε όλα τα παιχνίδια η ζωή είναι ο μεγάλος νικητής.

Πραγματικά ένα υπέροχο βιβλίο που οφείλεται να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Ένα εγχειρίδιο που μπορεί να επεξεργαστεί στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας για να γνωρίσουν οι μαθητές και να έρθουν σε επαφή με την προσφυγοποίηση. Με αυτό τον τρόπο , θα καλλιεργήσουμε το εύφορο έδαφος για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία και στην ελληνική κοινότητα.

Στο τέλος του βιβλίου και στο διαδίκτυο παρέχονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την κατανόηση και την εμβάθυνση του θέματος. Δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια απλή ανάγνωση. Κοιτάζοντας τον ήρωα του βιβλίου και κατανοώντας το κείμενο πίσω από τις λέξεις , μόνο τότε θα καταλάβουμε το βάθος του πόνου που κρύβουν τα μάτια τους και τη κραυγή βοήθειας που ζητούν από εμάς. Άλλωστε, είμαστε κι εμείς ένας λαός που έχει βιώσει το ξεριζωμό και τον πόνο της χαμένης πατρίδας.

Η αφήγηση της ιστορίας υπάρχει σε QR code και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.