Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές Βιβλιοπεριπλανήσεις (Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο)

Βιβλίο: Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο

Συγγραφέας: Σοφία Κλιάνη

Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη

Επιμέλεια κειμένου: Αντωνέτα Κώτση

Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης

Εκδοτικός οίκος: Κόκκινη κλωστή

Ηλικία: 4+

Σ’ ένα αλλόκοτο, παράξενο, πολύχρωμο και μοναδικό χωριό κατοικούν εννιά διαφορετικές οικογένειες και το Μηδέν. Το γνωστό «Αριθμοχώρι», που αξία έχει μοναχά τι σοι αριθμός είσαι. Κάθε αριθμό- οικογένεια, που διακρίνεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μιλάει μόνο στα μέλη της. Καθώς, ένας μεγαλύτερος αριθμός δεν καταδέχεται να ανταλλάξει κουβέντα με ένα μικρότερο. Μα όλα αλλάζουν, όταν το στρουμπουλό μηδενικό μην αντέχοντας άλλο την ανία της μηδενικότητάς του, συλλαμβάνει μια ευφάνταστη ιδέα. Αποφασίζει να μασκαρευτεί, φορώντας μια ζώνη στη μέση.... και αμέσως ο ένας κύκλος γίνεται δύο. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, οι μικρότεροι αριθμοί του μιλούν αφού κοτζάμ οχτώ τους έχει ανοίξει την καρδιά του. Φυσικά στην οικογένεια του αληθινού οχτώ επικρατεί οργή, αλλά καθόλου δεν το νοιάζει το «ψευτο-οχτώ». Τι θα συμβεί όμως, όταν η βόλτα του «ψευτο-οχτώ» με το ένα στο σινεμά καταλήξει σε φιάσκο; Ένα τόσο αθώο ψεματάκι θα αποτελέσει απαρχή μιας δυνατής φιλίας ανάμεσα στους αριθμούς;

Ένα αριθμοπαραμύθι για παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας αλλά αξίζει να διαβαστεί κι από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τα νοήματα που εμπεριέχει είναι ποικίλα και βαθύτατα. Το βιβλίο αποτελεί την καλύτερη εφόρμηση για πρώτη επαφή των παιδιών με τον τόσο περίπλοκο και συνάμα μαγευτικό κόσμο των μαθηματικών.

Η Σοφία Κλιάνη με απλό λόγο και λιτό ύφος σε ταξιδεύει σε εννιά διαφορετικούς κόσμους, στους κόσμους των αριθμών, περιπλέκοντας με μαεστρία έννοιες όπως αυτές της δικαιοσύνης, του αλληλοσεβασμού, της ισότητας, της φιλίας και του «όλοι μαζί μπορούμε». Η έννοια της φιλίας τόσο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο λέξη και ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν φιλίες στο σχολικό περιβάλλον, που συχνά έρχονται αντιμέτωπα με παιδιά διαφορετικά από τα ίδια. Ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αφού η διαφορετικότητα δε γίνεται αποδεκτή από κάποια παιδιά . Έτσι, μέσα από το συμβολισμό της διαφορετικότητας των αριθμών, η συγγραφέας πετυχαίνει να περάσει το μήνυμα πως οφείλουμε να αποδεχόμαστε και κυρίως να σεβόμαστε τις διαφορές του άλλου. Η δύναμη της αγάπης είναι αυτή που οφείλει να μάς ενώνει δίχως να μας χωρίζουν τα σημεία των διαφορών μας. Ο κόσμος αν ήταν ίδιος θα ήταν βαρετός, όπως και βαρετή θα ήταν η ζωή, αν πορευόμασταν μόνοι μας στο ταξίδι αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο εμπίπτει στους στόχους των νέων αναλυτικών προγραμμάτων για το «ένα σχολείο για όλους». Ένα σχολείο που θα κλείνει στην αγκαλιά του παιδιά όλου του κόσμου, παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες. Συνεπώς, όλοι θα προσπαθούν για όλους και κανείς δε θα μένει μόνος ή ανυπεράσπιστος. Αν προσπαθεί ο «καθένας μόνος» του είναι τόσο βαρετό και προκαλεί... χασμουρητό, ενώ το «όλοι μαζί» είναι διασκεδαστικό.

Η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη είναι γεμάτη χρώματα, διακρίνεται από ζωντάνια και παραστατικότητα, αφού οι αριθμοί αποκτούν μορφή και υπόσταση. Η εικόνα συνοδεύει επάξια το κείμενο, καθώς ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του αριθμοί μασκαρεμένοι σε γάτες, σκύλους, ποντίκια, γουρούνια, πεταλούδες, σπίτια, ποδήλατα, σωματοφύλακες, πεντάγραμμο, νεράιδες, δράκους, πρίγκιπες , αερόστατα και εποχές. Ένας κόσμος φανταστικός σαν παιδικό όνειρο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.