Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Το δίλημμα του Ερμή)

Τίτλος βιβλίου: Το δίλημμα του Ερμή

Συγγραφέας: Παντελής Κοναράκης

Εικονογράφος: Βόλου Καραμπατζιά

Εκδόσεις: Πατάκη

Ηλικία: 8+

Ο μικρός Ερμής συχνά έρχεται αντιμέτωπος με μια ενοχλητική ερώτηση. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί τον ρωτούν:Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Τη μαμά ή τον μπαμπά;. Ο ίδιος πάντα απαντά το ίδιο ανόρεκτα: Και τους δύο. Μια μέρα, η θεία Αμαλία και γιατρός του Ερμή , κάνοντας μια επίσκεψη στο σπίτι του, προς μεγάλη έκπληξη του Ερμή, του θέτει την ίδια τυπική ερώτηση. Έτσι, άρχισε να προβληματίζεται και να σκέφτεται μια λύση. Αποφάσισε να μοιράσει τις μέρες της εβδομάδας και να αγαπάει τις μισές τον έναν και τις άλλες μισές τον άλλον. Μα κάθε φορά γινόταν κάτι και χαλούσε η μοιρασιά. Δε θυμόταν πια Πότε αγαπούσε πιο πολύ τη μαμά και πόσες τον μπαμπά. Η λύση στο πρόβλημά του, δόθηκε μέσα από ένα όνειρο που ήρθε και τον τάραξε. Τότε, κατάλαβε πόσο σημαντική είναι η παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του.

Ο Παντελής Καναράκης με λόγο απλό και σύντομο μας παρουσιάζει μια εκπληκτική ιστορία μέσα από την καθημερινότητα των παιδιών. Άλλοτε κι εμείς σαν παιδιά ήρθαμε πολλές φορές στη θέση του Ερμή Αλλά και ως μεγαλύτεροι θέσαμε την ίδια ερώτηση σε μικρότερους μας. Όμως, ποτέ κανείς δε σκέφτηκε τη δύσκολη θέση που φέρνουμε τα μικρά παιδιά. Πώς να ξεχωρίσουν τους γονείς τους; Οι γονείς είναι τα είδωλα μας, τα πρότυπα μας. Τον κάθε γονιό αυτόν αγαπάμε για έναν και μοναδικό λόγο. Κάτι που λείπει σε κάποιον, το συμπληρώνει άλλος.

Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Οι μικροί για να απαλλαγούν από το άγχος και την αγωνία για το τι θα απαντήσουν κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την ερώτηση. Από την άλλη οι μεγάλοι να κατανοήσουν τη ψυχολογική πίεση που ασκεί το ερώτημα αυτό και πως οι γονείς για ένα μικρό παιδί είναι η φωλιά του.

Η αφήγηση άμεση, ζωντανή, με γρήγορες εναλλαγές εικόνων και σκηνών από την καθημερινότητα των παιδιών. Η εικονογράφηση της Βόλου Καραμπατζιά είναι ασπρόμαυρη. Καταφέρνει να αποτυπώσει μέσα από τα σκίτσα συναισθήματα του Ερμή επάξια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.