Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Πινόκιο)

Τίτλος βιβλίου: Πινόκιο

Συγγραφέας: Κάρλο Κολόντι

Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι

Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 8+

Ο γέρο Τζαμπέτο αποφασίζει να σμιλέψει ένα κούτσουρο από εκείνα που πετάμε στο τζάκι ώστε να δημιουργήσει μια μαριονέτα που θα χορεύει και θα κάνει τούμπες. Θα την ονόμαζε Πινόκιο για να του φέρει τύχη. Η μαριονέτα αποκτάει ανθρώπινες ιδιότητες. Δεν χορεύει μόνο και κάνει τούμπες αλλά μετατρέπεται σ’ ένα ανυπάκουο παιδί που το μόνο που ξέρει είναι να μπλέκει σε περιπέτειες . Όμως ο ξυλουργός Τζαμπέτο ξέρει πάντα να τον συγχωρεί, να τον βοηθάει και να προσπαθεί να του δείχνει το σωστό. Σ' αυτές τις περιπέτειες θα είναι δίπλα του και θα τον συνετίσει μια καλή νεράιδα.

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία του Πινόκιου. Είναι εκείνο το παιδί ,που κάθε φορά που έλεγε ψέματα , η μύτη του μεγάλωνε με αποτέλεσμα αμέσως ο Τζαμπέτο να τον καταλαβαίνει. Η ιστορία του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει δίκαια τις καρδιές χιλιάδων μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

Παρακολουθούμε τη μετάβαση ενός παιδιού από την επιπολαιότητα, την ανωριμότητα στην ωριμότητα και τη σύνεση. Θα έρθει σε επαφή με το ψέμα, την απάτη, την απογοήτευση, τον αποχωρισμό αγαπημένων προσώπων και δεν είναι λίγες οι φορές που θα κινδυνεύσει. Στο τέλος, όμως θα μάθει να επιβιώνει κάτω από αντίξοες συνθήκες και θα βγαίνει νικητής.

Η ζωή του Πινόκιου αντικατροπτίζει λίγο πολύ τη ζωή όλων μας. Η επιθυμία για εξερεύνηση της ζωής, αψηφώντας κάθε κίνδυνο , ερχόμενοι αντιμέτωποι με δυσκολίες, με δόλους , με ψέματα και με σκληρές καταστάσεις. Όλα αυτά συντελούν τη μετάβαση από την ανωριμότητα στην ωριμότητα.

Ο γέρος Τζαμπέτο αποτελεί το σύμβολο του γονιού που έχει συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο στη ζωή του παιδιού του, χωρίς να αποτελεί τροχοπέδη στις επιλογές του. Γνωρίζει πως μόνο έτσι θα φτάσει στην αλήθεια κι εκείνος θα είναι εκεί να τον στηρίζει πάντα.

Η εικονογράφηση της Μανουέλα Αντρεάνι, νομίζω δεν υπάρχουν λόγια για να την περιγράψει κανείς. Ένα κομψοτέχνημα, ένα έργο τέχνης που οι εικόνες σε αιχμαλωτίζουν και δε σε αφήνουν λεπτό να δραπετεύσει η ματιά σου. Οι σελίδες του βιβλίου είναι σε μεγάλο μέγεθος, η ποιότητα του χαρτιού άριστη. Από το εξώφυλλο του βιβλίου έως και την τελευταία σελίδα του, τα χρώματα, οι γραμμές, τα σχέδια, οι καλοδουλεμένες φιγούρες της ιστορίας είναι μοναδικές. Η φορτωμένη γλώσσα του κειμένου είναι αποτυπωμένη στην εκφραστικότητα των προσώπων της εικόνας. Νοητά αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι εκεί μαζί με τον Πινόκιο και βιώνεις ό,τι βίωνε και ο ίδιος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.