Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες)

 

Τίτλος: Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες

Συγγραφέας: Αντιγόνη Καμπέρου

Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 9-11 ετών

Στις 12 Μαΐου 1912, ο Δημήτριος Καμπέρος, ο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός αεροπορίας, πετάει στο Φάληρο με το αεροσκάφος «Δαίδαλος» κατακτώντας τους αιθέρες και τις καρδιές των Ελλήνων. Εκείνη την ημέρα αλλά και σε κάθε επίδειξη του Καμπέρου, πλήθος κόσμου συρρέει για να τον θαυμάσει από κοντά. Ανάμεσα στο πλήθος είναι ο μικρός Αλέξανδρος Αυδής με την οικογένεια του, ο οποίος γίνεται ο μεγαλύτερος θαυμαστής του και το όνειρό του είναι να γίνει αεροπόρος. Σε κάθε επίδειξη του Καμπέρου επιδιώκει να βρει τρόπο να τον πλησιάσει και να του μιλήσει έστω για λίγα λεπτά.

Η συμβολή του Δημήτριου Καμπέρου στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ήταν σημαντική. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, ήταν πια ένας καταξιωμένος αεροπόρος και πρότυπο για τον Αλέξανδρο, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρό του κάποια μέρα να πετάξει. Θα γίνει το όνειρό του πραγματικότητα; Θα γίνει αεροπόρος; Θα μπορέσει να πετάξει κάποια μέρα; Θα γνωρίσει από κοντά τον Δημήτρη Καμπέρο;

Η Αντιγόνη Καμπέρου μας αφηγείται τη ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού της αεροπορίας, του Δημήτριου Καμπέρου.

Το βιβλίο καταπιάνεται με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, τα αεροσκάφη. Το «τεράστιο κουνούπι» όπως χαρακτηρίζεται από τον Αλέξανδρο, αποτελεί πόλο έλξης του ενδιαφέροντος των παιδιών, καθώς εξάπτει την φαντασία τους και την περιέργεια τους να αντικρίσουν τον κόσμο από ψηλά.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί απλό λεξιλόγιο, ο λόγος του κειμένου είναι επεξηγηματικός δίνοντας πολλά ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες για τα αεροσκάφη της εποχής και γίνονται αναφορές και στην μυθολογία. Έτσι, μετά το τέλος του βιβλίου παρακινεί τα παιδιά να ανατρέψουν στο διαδίκτυο για περαιτέρω πληροφορίες, για τον Καμπέρο και τον Αλέξανδρο Αυδή. Η αφήγηση είναι παραστατική, περιγραφική, σε α πρόσωπο, ο αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος, νιώθοντας σαν να συμβαίνουν όλα αυτά που περιγράφονται μπροστά στα μάτια μας. Καταφέρνει να πλημμυρίσει τις καρδιές μας θαυμασμό, συγκίνηση και δέος.

Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας του Έλληνα αεροπόρου, η συγγραφέας επιτυγχάνει να περάσει ένα σπουδαίο μήνυμα. Το μήνυμα της επιμονής και υπομονής για την πραγμάτωση των ονείρων και των στόχων μας. Όσο και αδύνατον να φαίνεται αυτό που επιθυμούμε δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειές μας. Κατασταλτικό ρόλο σ αυτό οφείλουν να έχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να στηρίξουν τα παιδιά, δίνοντας τους ερεθίσματα και κίνητρα, φέρνοντάς τα σε επαφή με αυτό που αγαπούν και έχουν ιδιαίτερη κλίση.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ασπρόμαυρη και στο εξώφυλλο εικονίζεται ο Δημήτριος Καμπέρος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.