Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Ο Τετραπέταλος)

Τίτλος Βιβλίου: Ο Τετραπέταλος

Συγγραφέας: Αγγελική Στρουμπούλη

Εικονογράφηση: Δημήτρης Φουσέκης

Εκδόσεις : Καστανιώτη

Ηλικία: 7+

Σ’ ένα νησάκι του Αργοσαρωνικού, την Ύδρα η οποία φημίζεται για τα καταγάλανα νερά και την γραφικότητά της , ζει ο Τετραπέταλος. Ο Τετραπέταλος, ένα πανέξυπνο γαϊδουράκι , μαζί με άλλα γαϊδουράκια έκαναν όλες τις δουλειές που κάνουν τα αυτοκίνητα. Όμως, συχνά οι άνθρωποι τα κακομεταχειρίζονταν και αυτά δυσανασχετούσαν. Έτσι, ο Τετραπέταλος είχε μια φοβερή ιδέα ώστε οι άνθρωποι να πάρουν το μάθημα τους. Ξεσήκωσε τα υπόλοιπα γαϊδούρια να παρατήσουν τους ανθρώπους και να πάνε να μείνουν στο πίσω μέρος του νησιού, σε μια υπέροχη ακρογιαλιά. Τι θα συμβεί; Τα γαϊδουράκια θα αντέξουν χωρίς τους ανθρώπους; Οι άνθρωποι θα μπορέσουν χωρίς την παρουσία των γαϊδουριών στη ζωή τους; Τι θα είναι αυτό που θα φέρει ανθρώπους και ζώα πάλι κοντά;

Η Αγγελική Στρουμπούλη με τη γλαφυρή της περιγραφή καταφέρνει να σκιαγραφήσει το νησί της Ύδρας και να μας μεταφέρει μαγικά εκεί. Αφουγκράζεσαι ήχους, μυρίζεις μυρωδιές και αρώματα από την αλμύρα της θάλασσας σαν να είσαι εκεί και να βιώνεις την καθημερινότητα των ανθρώπων της Ύδρας. Ο λόγος του κειμένου μεστός, απλός, κατονοητός, με ζωηρούς διαλόγους που ομορφαίνουν τη ροή της ιστορίας.

Ένα παιδαγωγικό βιβλίο για όλες τις ηλικίες με μηνύματα πολύ ισχυρά και απαραίτητα για τη σωστή διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Μια ιστορία για τη φιλία, τη συνεργασία, την ευγνωμοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αρετές και αξίες που οφείλουν να υπάρχουν και να συντροφεύουν την πορεία της ζωής κάθε ανθρώπου.

Επίσης, θίγεται ένα άλλο σπουδαίο θέμα της κακομεταχείρισης και κακοποίησης των ζώων. Συχνά εμείς οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε στα ζώα σαν άψυχα όντα, θερωρώντας πως είναι καταδικασμένα από τη φύση τους να αποτελούν υπηρέτες μας. Όμως, μέγα λάθος. Κάθε είδους ζώο έχει ψυχή,σώμα, συναισθήματα, ανάγκες και πονάει το ίδιο με εμάς. Το μόνο που απουσιάζει είναι ο λόγος να μας παραπονεθούν και να διαμαρτυρηθούν πως δεν αντέχουν την αδικαιλόγητη και άσχημη συμπεριφορά μας απέναντι τους. Το βιβλίο καταφέρνει εύστοχα να παρουσιάσει την αγανάκτηση των γαϊδουριών και να προβάλλει τις ανάγκες τους. Αν όλοι καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση , θα λυθούν ποικίλλα προβλήματα. Ούτε οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ζώα μα ούτε τα ζώα χωρίς εμάς.

Μπορεί να διαβαστεί στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζωών καθώς περνάει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κακοποίησης τους.

Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Δημήτρη Φουσέκη είναι ζωντανή, παραστατική, με ζωηρά χρώματα που συνοδεύει επάξια το κείμενο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.