Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Η γοργόνα που βγήκε στη στεριά)

 

Τίτλος: Η γοργόνα που βγήκε στη στεριά

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφηση: Μαρία Μπάχα

Εκδοτικός οίκος: Μεταίχμιο

Απο την σειρά μικρές καληνύχτες

2017

Οι ήρωες του βιβλίου είναι μια γοργόνα που διακατέχεται από την περιέργεια της εξερεύνησης της στεριάς και ένας ψαράς που το όνειρο του είναι να συναντήσει μια γοργόνα. Αφορμή της συνάντησής τους είναι η φωτογραφία ενός φωτορεπόρτερ που δημοσιεύει στο διαδίκτυο. Περίεργοι παραθεριστές και ψαράδες καταφθάνουν στο σημείο εκείνο για να τη θαυμάσουν. Εκεί θα γεννηθεί ένας έρωτας ανάμεσα στους δυο ήρωες. Η γοργόνα θυσιάζεται για την αγάπη και εγκαταλείπει το βυθό, εγκαθίσταται αρχικά σε μια πισίνα και έπειτα σ’ ένα ενυδρείο που γίνεται αντικείμενο τουριστικού ενδιαφέροντος. Όμως, η γοργόνα παρά την αγάπη της για το νεαρό ψαρά, μαραζώνει που βρίσκεται μακριά από την ελευθερία που της χαρίζει η θάλασσα. Ο ψαράς αποφασίζει να την αφήσει ελεύθερη αλλά με την επιμονή του και τη δουλειά του θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει έναν παλιό φάρο. Ο φάρος θα αποτελέσει το σημείο που θα ενώσει τους δυο τόσο διαφορετικούς κόσμους τους.

Μια εκπληκτική αφήγηση, που αναβιώνει παιδικές μνήμες από τους μύθους και θρύλους που μάς διηγούνταν οι γιαγιάδες μας κάτω από το ολόγιομο καλοκαιρινό φεγγάρι. Ο γνωστός μύθος της ελληνικής παράδοσης με τις γοργόνες που βγαίνουν στη στεριά και σαγηνεύουν τους ψαράδες με την απαράμιλλη ομορφιά τους ζωντανεύει, δείχνοντας την έννοια της αληθινής αγάπης. Μια αγάπη που κάνει θυσίες και παρά τις δυσκολίες βρίσκει τον τρόπο και επιβιώνει. Είναι σημαντικό να αγαπάμε κάποιον γι’ αυτό που είναι σεβόμενοι κάθε φορά τις επιθυμίες του, τον χαρακτήρα του και τη μοναδική προσωπικότητά του, χωρίς η δική μας αγάπη να αποτελεί φυλακή. Η αγάπη όλα τα μπορεί και τα καταφέρνει, γιατί πάντα θα υπάρχει ένας φάρος που θα φωτίζει το δρόμο μας για την εκπλήρωση των ονείρων μας. Δίνοντας μας την αίσθηση πως και εμείς κάποτε σ’ ένα φάρο ενός νησιού, θα βρούμε τη δική μας γοργόνα και τον ψαρά, βάζοντας στη ζωή μας την πινελιά του παραμυθιού.

Το βιβλίο έχει άρωμα καλοκαιριού και Ελλάδας που απεικονίζεται μέσα από την εικονογράφηση. Τα σκίστα της Μαρία Μπάχα μοιάζουν με παιδικές ζωγραφιές που αγκαλιάζουν απόλυτα το κείμενο,δίνοντας ζωντάνια στον απλό και κατανοητό λόγο του κειμένου.

Το βιβλίο διαθέτει QR code για να ακούσει το παιδί την αφήγηση στο κινητό ή στο tablet του, όποια στιγμή αυτό επιθυμεί ... για γλυκές καληνύχτες. Προτείνεται για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.