Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Αλλόκοτες ιστορίες)

Τίτλος βιβλίου: Αλλόκοτες ιστορίες

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς- Ελένη Κατσαμά

Εικονογράφος: Κατερίνα Σισκοπούλου

Εκδόσεις: Πατάκη

Ηλικία: 8+

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Ελένη Κατσαμά διάλεξαν να μοιραστούν μαζί μας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Στο τέλος του βιβλίου, μας προκαλούν κι εμάς να το παίξουμε. Το παιχνίδι αυτό, ονομάζεται το παιχνίδι της “ Δημιουργικής γραφής”. Ο ένας συγγραφέας προκαλεί τον άλλον να γράψει μια ιστορία, με κάποιες λέξεις που μοιάζουν ξένες αλλά κυρίως ασύνδετες μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα του παιχνιδιού είναι 29 αλλόκοτες ιστορίες.

Οι συγγραφείς είχαν ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους, να πλάσουν ήρωες, να τους τοποθετήσουν σ' ένα συγκεκριμένο περιβάλλον όπου δρουν. Όλες οι ιστορίες είναι σύντομες, χωρίς καμία πλοκή αλλά όλες διασκεδαστικές και απολαυστικές που δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις.

Ένα βιβλίο που προβάλλει την αξία και τη μαγεία της γραφής. Ένας συγγραφέας δεν έχει κάτι μεγάλο στο μυαλό του, όταν ξεκινάει ο ίστρος της γραφής. Ένα ερέθισμα είναι αρκετό ώστε να ωθήσει την πένα του συγγραφέα να πλέξει την ιστορία. Μας δείχνει λοιπόν, πως οι συγγραφείς γράφουν για τη χαρά της γραφής, την ανάγκη να ακονίζουν το μυαλό τους και να εξάψουν τη φαντασία τους.

Στο τέλος του βιβλίου, δίνονται οδηγίες από τους συγγραφείς πως μπορούμε κι εμείς να παίξουμε το παιχνίδι αυτό. Μοναδική τους παράκληση να αφήσουμε τη φαντασία μας να πλάσει τους ήρωες, να δημιουργήσει τοπία και αλλόκοτες περιπέτειες. Όμως, οφείλουμε να αποδεσμευτούμε από το άγχος της ορθογραφίας, της στίξης, της παραγραφοποίησης και της γραφής των γραμμάτων. Στόχος, να απολαύσουμε το ταξίδι της φαντασίας, τη μαγεία της γραφής και να γευτούμε κι εμείς τη χαρά το να είσαι συγγραφέας.

Προσφέρεται ένα τετράδιο γραφής, με προτεινόμενες λέξεις από τους συγγραφείς, ώστε να δημιουργήσουμε κι εμείς συνεργατικά αλλόκοτες ιστορίες.

Το τέλειο βιβλίο για να ενσωματωθεί στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας και του μαθήματος της Γλώσσας. Το σίγουρο είναι ότι παιδιά θα το λατρέψουν και θα το διασκεδάσουν πολύ.

Που ξέρετε; Μπορεί να δημιουργηθούν πολλές αλλόκοτες ιστορίες, άξιες να εκδοθούν σε βιβλίο!

Το κείμενο πλαισιώνεται από τα ασπρόμαυρα σκίτσα της Κατερίνας Σισκοπούλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.