Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΟΛΗ των ΔΩΡΙΕΩΝ - Περιπέτεια στην Γκιώνα)

 

Τίτλος βιβλίου: Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΟΛΗ των ΔΩΡΙΕΩΝ

Περιπέτεια στην Γκιώνα

Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος

Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ

Ηλικία: 11+

Η παρέα του «Κώδικα της Λέρου» επιστρέφει ενωμένη πάλι σε μια νέα περιπέτεια, που λαμβάνει χώρα αυτή τη φορά στην Γκιώνα. Αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο χωριό του πατέρα της Αντιγόνης και του Δημήτρη,στα Καστέλλια, που βρίσκεται στους πρόποδες της Γκιώνας. Όμως, οι διακοπές αυτές θα τους μείνουν αξέχαστες, καθώς μετατρέπονται σε μια περιπέτεια. Όλα ξεκινούν, όταν η παρέα ανακαλύπτει έναν χάρτη όπου αναγράφεται το όνομα μιας πόλης από την εποχή των Δωριέων. Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος της περιοχής, εξαφανίζοντάς την για πάντα.

Τα παιδιά δεν χάνουν χρόνο, αρχίζοντας αμέσως τις έρευνές τους και κάθε είδους προσπάθεια να τους αποτρέψουν. Στον αγώνα αυτό, θα έχουν συμπαραστάτη τον Νίκο Παπαγεωργίου, έναν αστυνομικό που μοιάζει να ξεπηδάει από τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Γιάννη Μάρη. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά; Μήπως έχουν ξανασυναντηθεί στον παρελθόν; Ένα είναι το σίγουρο....πως μέσα από αυτή την περιπέτεια, η παρέα θα έχει μια σημαντική απώλεια που θα τους στοιχίσει πολύ....

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος γράφει μια πασχαλινή ιστορία. Χρησιμοποιεί πλούσιο, περίτεχνο λεξιλόγιο και λεπτομερείς περιγραφές σκηνών από την ανοιξιάτικη Γκιώνα. Ένας πραγματικός ύμνος για τη φύση και το γενικότερο φυσικό περιβάλλον. Οι διάλογοι καθημερινοί, παραστατικοί και γεμάτοι ζωντάνια. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ανατροπές, δράση και γρήγορη εναλλαγή σκηνών. Ο συγγραφέας προσφέρει πληθώρα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, λαογραφικών και θρησκευτικών στοιχείων. Η μυθοπλασία και η ιστορία του τόπου δένουν αρμονικά στην αφήγηση. Παράλληλα, δίνονται αποσπάσματα ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών, όπως του Γιάννη Ρίτσου, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Κωστή Παλαμά.

Πραγματικά, ένα αξιόλογο βιβλίο που ένα παιδί οφείλει να διαβάσει και να έρθει σ’ επαφή μ’ αυτό. Πέρα από το συμπλέγμα γνώσεων που προσφέρει, προβάλλει και ηχηρά μηνύματα. Μηνύματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο,ζηλευτό παγκοσμίως. Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας, σκοπός του βιβλίου είναι να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για ό,τι συμβαίνει στην Γκιώνα αλλά και να ξυπνήσει κάποιους από τον «αιώνιο ύπνο» τους, ώστε να αναδειχθεί η ιστορική μας κληρονομιά.

Αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους και θα αποτελέσει σίγουρα έναυσμα αναζήτησης πληροφοριών αλλά και ιστορικής- πολιτισμικής αφύπνισης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.