Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις: Η άτυχη μέρα του Λάκη και της Λόλας / Η τυχερή μέρα της θείας Λίλης

Βιβλίο: «Η άτυχη μέρα του Λάκη και της Λόλας»

«Η τυχερή μέρα της θείας Λίλης»

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Εικονογράφηση: Ναταλία Κοπατσούλια

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: Άνω 8 ετών

Ο Μάνος Κοντολέων γράφει δύο ιστορίες, μία τυχερή και μία άτυχη σ’ ένα βιβλίο, ο αναγνώστης απλώς πρέπει να γυρίσει το βιβλίο ανάποδα, για να διαβάσει την άλλη ιστορία. Ένα βιβλίο, δύο ιστορίες, δύο εξώφυλλα.

Στην πρώτη «άτυχη» ιστορία του βιβλίου, είναι δυο συμμαθητές ο Άλκης και ο Λάκης ο δεύτερος είναι ένας σκέτος μπελάς για τον πρώτο. Στην πόλη τους έρχεται το παγκοσμίου φήμης τσίρκο Circolano. Στο τέλος του θεάματος, δύο ακροβάτες δίνουν μια μπάλα ποδοσφαίρου με την υπογραφή γνωστού ποδοσφαιριστή και μία μπάλα με την υπογραφή γνωστής αθλήτριας της σύγχρονης κολύμβησης. Κάθε φορά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι είναι οι τυχεροί. Έτσι, όλα τα παιδιά του σχολείου επιθυμούν να κερδίσουν τις μπάλες αυτές για να ανακηρυχθούν αντίστοιχα βασιλιάδες κι βασίλισσες του σχολείου. Ιδιαίτερα έντονη επιθυμία είναι του Λάκη και του Άλκη ...γιατί είναι θέμα τιμής. Όμως, ποιος θα είναι ο τυχερός;

Στη δεύτερη «τυχερή» ιστορία του βιβλίου, είναι η θεία Λίλη, η οποία είναι ανύπαντρη, προληπτική, έχει εμμονή με την καθαριότητα, φοβίες αλλά υπερλατρεύει τα ζώα. Ο ήρωας μας και ανηψιός της θείας Λίλης είναι το «γούρι» της και είναι υποχρεωμένος να πηγαίνει κάθε αρχή του χρόνου για να της κάνει το ποδαρικό. Όμως, τι θα συμβεί, όταν ο ήρωάς μας καθυστερήσει ν’ ανέβει στην πολυκατοικία της θείας του και αντί γι’ αυτόν εμφανιστεί ένας άστεγος; Πώς θα αντιδράσει η θεία, που το ποδαρικό του νέου χρόνου θα της κάνει ένας άστεγος ο οποίος απολαμβάνει τη ζεστασιά του σαλονιού της; Θα της φέρει τύχη ή ατυχία για τη νέα χρονιά;

Ο συγγραφέας καταφέρνει να μάς κεντρίσει το ενδιαφέρον με τα δύο εξώφυλλα του «ανάποδου» βιβλίου. Τα δύο εξώφυλλα είναι ευρηματικά και ταιριάζουν απόλυτα με τον τίτλο του κάθε βιβλίου. Το ένα μαύρο που συμβολίζει την ατυχία και το άλλο άσπρο που συμβολίζει την τύχη. Τα γκριζόμαυρα σχέδια που πλαισιώνουν το κείμενο και το εξώφυλλο, τα έχει επιμεληθεί η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλα.

Ο συγγραφέας αποφεύγει τον διδακτισμό, καθώς θεωρεί πως η λογοτεχνία από μόνη της είναι ένα μήνυμα- ένα μήνυμα αισθητικής και ιδεών. Έτσι, στη μία ιστορία θέλησε να προβάλλει την αξία της αξιοπρέπειας και στην άλλη την αξία της προσφοράς και της συνεισφοράς σε ανθρώπους που υποφέρουν από ασυτία και έλλειψη στέγης. Αξίες που δεν είναι αποδεχτές από όλους, καθώς κάποιοι μπορούν να «πατήσουν» πάνω σ’ αυτές για να πάρουν ό,τι θέλουν.

Ο λόγος του Μάνου Κοντολέοντα είναι άμεσος, με σύντομες προτάσεις, λόγο απλό, επεξηγηματικό, κάνοντας τις ιστορίες του, ζωντανές, παραστατικές και χιουμοριστικές. Στο τέλος κάθε ιστορίας, ο συγγραφέας έχει ένα σημείωμα που αποκαλύπτει στον αναγνώστη από πού πηγάζει η έμπνευση και η σύλληψη της ιστορίας του. Ένα είναι σίγουρο, πως το βιβλίο θα αποτελέσει μια ευχάριστη συντροφιά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.