Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Αταξίες στην τάξη - Αγόρια εναντίον κοριτσιών)

Τίτλος βιβλίου: Αταξίες στην τάξη - Αγόρια εναντίον κοριτσιών

Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος

Εκδόσεις: Κέδρος

Ηλικία:8+

Το έκτο βιβλίο της σειράς ΑΤΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ αναφέρεται σ’ ένα κοινό θέμα του σχολικού περιβάλλοντος, την κόντρα ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια.

Όλα ξεκινούν στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, όταν η κυρία Μαργαρίτα ρώτησε τι είναι τα ανθρώπινα διακαιώματα. Οι απαντήσεις των παιδιών διαδέχονταν η μία την άλλη,ώσπου ήρθε η απάντηση της Κικής: «Οι γυναίκες και οι άντρες έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα». Το έναυσμα της διαμάχης δεν άργησε να ΄ρθει. Ο πόλεμος περιείχε πειράγματα, δηκτικά σχόλια, ειρωνείες, ραβασάκια με μυστική αλφάβητο των κοριτσιών, αγώνα ποδοσφαίρου ...

Ο αγώνας είναι σκληρός και δύσκολος. Ποιος θα είναι ο νικητής της κόντρας αυτής; Θα συμφιλιωθούν άραγε οι δύο αντίπαλες ομάδες; Η Κλάρα είναι ο φανατικός αντίπαλος των αγοριών. Ένας παιδικός διαπληκτισμός με άσχημη έκβαση γι’ αυτήν είναι η αιτία που μισεί θανάσιμα τα αγόρια. Σκοπός της ζωής της να βρει αυτό το αγόρι και να το εκδικηθεί. Όμως, πώς συνδέεται το γεγονός αυτό με τα αγόρια της τάξης; Ποιο είναι το αγόρι εκείνο που σημάδεψε τη συμπεριφορά της Κλάρας απέναντι σ’ αυτά;

Ο τίτλος του βιβλίου είναι αρκετός για να δημιουργήσει πληθώρα αναμνήσεων σε μικρούς και μεγάλους. Η αιώνια κόντρα με το αντίθετο φύλο, για το ποιο είναι ισχυρό και αδύναμο φύλο που ξεκινάει από τα σχολικά χρόνια και συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή μας. Ο συγγραφέας καταφέρνει με επιτυχία να μας περιγράψει συμπεριφορές και χαρακτήρες μαθητών και μαθητριών του ελληνικού σχολείου. Σκηνές, περιστατικά που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει στα σχολικά μας χρόνια. Οι διάλογοι ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο ομάδων ζωντανοί, παραστατικοί,σου προκαλούν γέλια μέχρι δακρύων. Ο λόγος απλός, κατανοητός, προσαρμοσμένος στο λεξιλόγιο των παιδιών και με ιδιαίτερα έξυπνο χιούμορ. Σίγουρα οι μικροί αναγνώστες θα το απολαύσουν και θα το διαβάσουν μέχρι το τέλος χωρίς παύση.

Ένα βιβλίο, που σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό καθώς μιλάει για την αξία των ανθρώπινων δικαιώματων. Ισχυρή συνήθεια μικρών και μεγάλων να βάζουμε ετικέτες στους συνανθρώπους μας αλλά και να δημιουργούμε φυλετικές διακρίσεις. Όμως, προβάλλεται ένα ισχυρό μήνυμα πως οι διαφορές πρέπει να λύνονται μεταξύ των εμπλεκομένων χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Ίδιως τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από εμάς να λύνουν όποιες διαφορές κι αν έχουν.

Το κείμενο συνοδεύεται από ασπρόμαυρη εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου που δένει αρμονικά. Ένα βιβλίο γεμάτο πάθος και συγκινήσεις, δημιουργώντας μια γλυκιά αναδρομή στο αξέχαστο παιδικό μας παρελθόν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.