Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλιοκαταδύσεις (Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας)

Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας

Κείμενο: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Alta Karta, 2016

 

Τι τυχερός ο Ζαχαρίας, που ενώ ζει μάλλον σε μια μεγάλη πόλη, κατάγεται όμως από ένα νησί! Και ποιο νησί; Από την όμορφη Χίο! Ο καλός του ο παππούς, που του έχει μεγάλη αδυναμία, είναι Χιώτης και μάλιστα με ιδιαίτερη αγάπη στον τόπο του. Στη διαδρομή για το νησί, πάνω στο πλοίο, ο Ζαχαρίας διαβάζει έναν γρίφο, που του έχει βάλει ο παππούς προς λύση:

«Τη δαχτυλιδόπετρα ψάξε να βρεις

Το χώμα το προγονικό να επισκεφθείς

Μια ψαλμωδία βυζαντινή ν’ αφουγκραστείς

Στην Πλατυτέρα Παναγιά να δεηθείς

Είναι καλά κρυμμένος της γενιάς σου ο θησαυρός

Μα το ‘χει η μοίρα σου να είσαι ο εκλεκτός».

Ο Ζαχαρίας λοιπόν ξεκινάει να ψάξει να βρει τη δαχτυλιδόπετρα και να λύσει τον γρίφο. Και μέσα στη μυρωδάτη εξοχή της Χίου, στην αναζήτησή του καταλήγει στην Παλατυτέρα Παναγιά, όπου βιώνει ένα θαύμα, ένα όραμα. Και εκεί βρίσκει όντως την δαχτυλιδόπετρα που δεν είναι άλλη από το περίφημο και μοναδικό προϊόν της Χίου, το «μικρό καθαρό κομματάκι μαστίχας». Ο Ζαχαρίας με τον σπουδαίο θησαυρό στα χέρια του επιστρέφει στον παππού του χαρούμενος και νικητής.

Το βιβλίο στο τέλος παρέχει παράρτημα με χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της χιώτικης μαστίχας, για την ονομασία αλλά και για τη χρήση της ανά τους αιώνες. Διανθίζεται δε το κείμενο του παραρτήματος και με σχετικές φωτογραφίες.

Το βιβλίο δεν είναι μόνο για τα παιδιά της Χίου δελεαστικό και ωφέλιμο αλλά και για τα παιδιά κάθε περιοχής στην Ελλάδα, που μπορούν με αυτόν τον παραμυθένιο τρόπο να μάθουν για το «δάκρυ του σχίνου».

Ευαίσθητο κείμενο, γλυκό και ποιητικό, όπως μας έχει συνηθίσει η ποιήτρια-συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, κείμενο, που το ντύνει όμορφα και η ταιριαστή εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου.

Ωραία έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και πολύχρωμες ιλουστρασιόν εσωτερικές σελίδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.