Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Οδός Παραμυθιού και Ιστορίας Γωνία (Τα δάκρυα του Καραγκιόζη)

ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Συγγραφέας: Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου

Εξώφυλλο: Θανάσης Πέτρου

Εκδόσεις: Πατάκης

 

Τα Δάκρυα του Καραγκιόζη, είναι ένας ύμνος και ένα βιογραφικό διήγημα σε πρώτο πρόσωπο που σε καθηλώνει εξυμνώντας αυτόν τον μοναδικό χαρακτήρα λαϊκό ήρωα, που σημάδεψε πολλές γενεές και που εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας να αποτελεί πηγή γέλιου, χαράς μέσα από τη σάτιρα των διαλόγων του, στα εκάστοτε Θέατρα Σκιών. Ο Καραγκιόζης, αυτός ο φτωχός, εξαθλιωμένος αλλά παμπόνηρος Έλληνας, καταφέρνει με το φύσημα ζωής, αρχικά του Σωτήρη Σπαθάρη και κατόπιν του Ευγένιου, να εδραιωθεί μέσα στις καρδιές όλων μας φέρνοντας θύμισες πηγαίου χιούμορ, δυναμισμού και τρόπους επιβίωσης.

Τι γίνεται όμως όταν ο ίδιος ο ήρωας μας διηγείται την ιστορία του από τη μέρα της γέννησής του; Μια διαφορετική προσέγγιση έρχεται να μας μεταδώσει μέσα από τη γραφή της η κυρία Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, που δεν είναι τίποτε άλλο από αλήθειες και φωνές των ίδιων ανθρώπων που βίωσαν μέχρι τη τελευταία ρανίδα της ψυχής τους το μεγαλείο του Καραγκιόζη, συμβάλλοντας έτσι –ας μου επιτραπεί- στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ένα οδοιπορικό γεμάτο εικόνες και πληροφοριακό υλικό, αλλά κυρίως φάρος για τους νεώτερους που ακόμα δεν έχουν γνωρίσει το μεγαλείο του. Φυσικά, τεράστια συμβολή στη ζωντάνια του Καραγκιόζη, αποτελεί ο μεγάλος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, που με τα χρώματα και τη σκηνογραφία του, αποτέλεσε την τελευταία ελιά αυτού του υπέροχου «καμβά» όταν οι λάμπες του μπερντέ άναβαν σε κάθε παράσταση. Έτσι λοιπόν, μέσα από «…..την τέχνη που έβαλε σ’ εμένα ο αδερφός μου –Ευγένιος Σπαθάρης- να βρίσκω λόγια που έδιναν παρηγοριά κι ελπίδα, ώστε οι άνθρωποι να χαμογελούν και να μπορούν να πιστέψουν σε καλύτερες μέρες…» ο Καραγκιόζης έκλεινε σχεδόν κάπως έτσι… «Κυρίες και κύριοι κι αγαπημένα μου παιδιά, η παράσταση μας έλαβε τέλος. Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»….

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.