Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Οδός Παραμυθιού και Ιστορίας Γωνία (Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης)

ΖΗΣΕ ΟΠΩΣ Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Εκδόσεις: Πατάκη

 

Ένα διαχρονικό αλλά ταυτόχρονα διαφορετικό βιβλίο, για τη ζωή του Δον Κιχώτη, ενός απλού αγρότη που ακούει στο όνομα Αλόνσο Κιχάδα, έρχεται να μας παρουσιάσει μέσα από υπέροχο κείμενό του ο κ. Μάνος Κοντολέων. Η ιστορία που γέμισε χιλιάδες καρδιές μικρών παιδιών, αποκτά μέσα από τη γραφή του συγγραφέως μια άλλη οπτική γωνία, τελείως διαφορετική από αυτή που είχαμε στο μυαλό μας όλοι. Η ελεύθερη διασκευή και ο τρόπος προσέγγισης, αυτής της υπέροχης ιστορίας που υμνεί τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός καθημερινού ανθρώπου, μεταλαμπαδεύει στους αναγνώστες μια ξεχωριστή και ταυτόχρονα απόλυτα ανθρώπινη προσέγγιση για τον ήρωα που ενδόμυχα ο καθένας θα λαχταρούσε να γίνει. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, του πιστού του σκύλου, Τριστάνο, ζεσταίνει και αναζωπυρώνει ξεχασμένα συναισθήματα, ενώ παράλληλα εξυμνεί αξίες, όπως η αγνότητα, η ελευθερία, και το πείσμα. Παράλληλα, ενεργοποιεί μηχανισμούς του μυαλού, θέτοντας υποψηφιότητα βασικών κινήτρων που έχουν σαν αποτέλεσμα την επίτευξη του οποιοδήποτε στόχου. Και αυτό, διότι, κατά τον Δον Κιχώτη, όλα είναι πιθανά, αρκεί να το τολμήσεις.

Ο κ. Μάνος Κοντολέων, για άλλη μια φορά, μέσα από την καλλιτεχνική – συγγραφική- του ματιά, «κεντάει» την υπέροχη ιστορία που επινόησε αρχικά ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα και την κάνει αποκλειστικά δική του, με αρκετά μεγάλη δόση χιούμορ, σύνεση και σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο. Βγάζοντας –εμφανώς- το παιδί που κρύβει μέσα του, καταφέρνει να απορροφήσει τους αναγνώστες του και να χαρίσει απλόχερα τον γλαφυρό και ευφυή τρόπο με τον οποίο συγγράφει, αγγίζοντας –κατά την άποψή μου- τα όρια του βιωματικού. Δίχως βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς, και κραυγαλέες δηλώσεις, απλά, στρωτά και κατανοητά, μετατρέπει το ανέφικτο σε εφικτό και το αδύναμο σε δυνατό, χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Τα ασπρόμαυρα σκίτσα του εικονογράφου Βαγγέλη Παυλίδη, προσδίδουν ομορφιά και πηγή έμπνευσης, βασιζόμενα απόλυτα στη ροή της γραφής αλλά και της ίδιας της ιστορίας, ως πνοή και ζωή μαζί.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης Βαγγέλης Παυλίδης, έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2018 μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε, σε ηλικία 74 ετών.

Λίγα λόγια για εκείνον: Ο Βαγγέλης Παυλίδης γεννήθηκε στη Ρόδο, τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια ζούσε στη Λαχανιά, στη νότια Ρόδο. Από 1971 έως το 2010 υπήρξε πολιτικός σκιτσογράφος στο ΒΗΜΑ, το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την ΕΞΟΡΜΗΣΗ. Σκίτσα του έχουν πολλές φορές δημοσιευτεί και σε εφημερίδες του εξωτερικού. Παράλληλα, εικονογραφεί και γράφει βιβλία, ιδιαίτερα για παιδιά.

  • Είχε εκθέσει ατομικά στο Όσλο 1978, Αθήνα 1987, το Μουσείο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη στο Λονδίνο 1999, στην Rosas της Ισπανίας 2000, στην Λισσαβώνα το 2010, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο 2012 και διάφορες Ελληνικές πόλεις.
  • Προσκαλεσμένος τιμητικά είχε εκθέσει hors de concours στην 8η Μπιενάλε του Gabrovo, στο Salon de Caricature St. Esteve, Γαλλία, στο Ruthdrum της Ιρλανδίας, στην συνάντηση "Η Ανατολή συναντά τη Δύση", Gabrovo 2008 και τo 2010 στην Διεθνή Εκθεση Amadora, στην Πορτογαλία.
  • Είχε συμμετάσχει σε πολλές Διεθνείς Εκθέσεις, σε διάφορες χώρες
  • Το 1976, σε έρευνα του Μουσείου του Χιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, αναδείχτηκε ανάμεσα στους "100 καλύτερους σύγχρονους γελοιογράφους".
  • Το 1994, αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Επιτροπή Βιβλίων για τη Νεότητα), για την εικονογράφηση.
  • Το 2002, τιμήθηκε από το CICOP (Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) για το βιβλίο "Ρόδος, 1306-1522: μια Ιστορία".
  • Το 2010, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, τιμήθηκε από την Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Amadora, ως γελοιογράφος "εκπρόσωπος της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον κόσμο".
  • Το 2012, ο Δήμαρχος και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου τον τίμησαν για "τη Διεθνή καλλιτεχνική προσφορά του".
  • Έχουν εκδοθεί πολλές συλλογές με σχέδια και σκίτσα του. Έχει γράψει και εικονογραφήσει βιβλία, κυρίως παιδικά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.