Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Οδός Παραμυθιού και Ιστορίας Γωνία (ΑΓΟΡΙ)

ΑΓΟΡΙ

Συγγραφέας: Roal Dahl

Εικονογράφηση: Quentin Blake

Εκδόσεις: Ψυχογιός

 

Το «Αγόρι» είναι μια αυτοβιογραφική νουβέλα που έγραψε ο Roald Dahl καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς ίσως να γνωρίζει τη συνέχειά της, αλλά και χωρίς να ουσιαστικά να το παραδέχεται.

Η προσωπική και οικογενειακή του ζωή έρχεται σε πρώτο πρόσωπο να εισβάλλει μέσα από την ανάγνωση, σε μια εποχή κωμικοτραγική θα έλεγα και στη συνέχεια με εμφανή τα σημάδια του χιούμορ, της καλλιγραφίας συναισθημάτων, εικόνων και γεγονότων και φυσικά με απύθμενο ταλέντο «κεντά» μαγικά -όπως άλλωστε μόνο εκείνος ξέρει- καταστάσεις και ασυνήθιστα κατ’ αυτόν πράγματα που συνέβαιναν στη ζωή του αντιμετωπίζοντάς τα με παιδικό αυθορμητισμό και θάρρος. Παράλληλα το βιβλίο διαχωρίζει τις περιπέτειές του ηλικιακά κάνοντάς το εξαιρετικά ενδιαφέρον. Όλη η ιστορία που εξελίσσεται κατατάσσεται αυτόματα σε μια από τις πιο παραμυθένιες ιδέες, ενώ το φυσικό ταλέντο του συγγραφέα μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση το κάνει ακόμα πιο διασκεδαστικό. Το βιβλίο εξυμνεί λεπτομέρειες σχετικά με τον ίδιο τον άνθρωπο, όπως η εμμονή του με γλυκά και καταστήματα καραμελών, μια εμμονή που θα τον οδήγησε να γράψει τον Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας.

O Dahl υπήρξε αντιφατική προσωπικότητα. Ήρωας πολέμου, φιλότεχνος, γενναιόδωρος, καλός οικογενειάρχης, αφοσιωμένος στα παιδιά του -αλλά και χαρτοπαίκτης, πότης, εριστικός κι αυταρχικός στις συναναστροφές του. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του, το σαρκαστικό χιούμορ του και την απρόβλεπτη φαντασία του. Δικαίως χαρακτηρίστηκε ως "απόλυτη αυθεντία της ανατροπής στην αφήγηση".

O Roald Dahl πέθανε το Νοέμβριο του 1990, αφήνοντας κληρονομιά στα παιδιά όλου του κόσμου ιστορίες που έφεραν επανάσταση στο παιδικό βιβλίο, όπως:
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός: Άνω Λεχ, Ο ΜΦΓ, Ο Πέλης, η Πάρδαλη κι εγώ, Ο Τσάρλι και ο μεγάλος γυάλινος ανελκυστήρας, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, Οι Βλακέντιοι, Το θαυματουργό φάρμακο, Το μαγικό δάχτυλο, Ματίλντα, Ντάνι, ο πρωταθλητής του κόσμου, Ο απίθανος κος Φοξ, Το μαγικό δάχτυλο, Ο πελώριος κροκόδειλος, Οι μάγισσες, Η υπέροχη ιστορία του Χένρι Σούγκαρ

Από τις εκδόσεις Ποταμός: Τα παλιοτέρατα, Τα παραμύθια ανάποδα, Αγόρι, Σόλο πορεία, Απροσδόκητες ιστορίες

Από τις εκδόσεις Άγρα: Ο θείος Όσβαλντ

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: Κωμικές ιστορίες, Εξάντας, The Tell-tale Heart. Lamb to the Slaughter. Man from the South. The Mystery of the Semi-Detached, Παπαζήσης

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.