Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Τουλάχιστον Δύο)

Βιβλίο: Τουλάχιστον Δύο

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη

Εικονογράφος : Έφη Λαδά

Εκδόσεις : Πατάκη

 

Διάκριση: Βραχεία Λίστα Βραβείων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

 

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας ένα φεγγαράκι που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του κι αυτό ακριβώς το γεγονός τον κάνει να μένει απομονωμένος χωρίς καθόλου φίλους. Παρόλα αυτά η επιβίωση στη δική του γειτονιά είναι εύκολη. Έχει συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής ώσπου παρασυρμένος από μια ηλιαχτίδα κατεβαίνει στη γη και τότε αισθάνεται φόβο. Είναι μόνος σε ξένο περιβάλλον. Η συνάντησή του με μια μικρή πυγολαμπίδα αλλάζει τα δεδομένα, τον κάνει να καταλάβει ότι οι φίλοι είναι απαραίτητοι για να μοιράζονται χαρές και λύπες , για να λύνουν πιο εύκολα τα προβλήματα.

Χωρίς πολλές επεξηγήσεις και διδακτισμό η συγγραφέας δίνει μέσα από το κείμενο την αξία της φιλίας. Οι φίλοι είναι τουλάχιστον δύο κι αυτό το «τουλάχιστον» κρύβει μέσα του μια δυναμική για μεγαλύτερες συναναστροφές. Πάντα και παντού για τον καθένα υπάρχει «τουλάχιστον ένα» άτομο με το οποίο μπορεί να συνδεθεί. Το φεγγαράκι και η πυγολαμπίδα έχουν ένα κοινό στοιχείο: το φως. Το φεγγαράκι δείχνει αρχικά ξεχωριστό – φεγγάρι είναι με όλα τα σημειολογικά που ακολουθούν την ιδιότητά του- και γιαυτό εξάλλου νοιώθει ανώτερο από όλους τους άλλους. Αλλά και η πυγολαμπίδα διαθέτει φως . Αυτό που φαίνεται είναι λιγοστό ωστόσο αυτό που κρύβεται μέσα της είναι πολύ μεγαλύτερο. Η θέση και η φύση της την έχουν αναγκάσει να καλλιεργήσει αξίες της ζωής όπως η φιλία, η συντροφικότητα, η κατανόηση, η διάθεση για προσφορά. Νοιώθει δέος για το φεγγάρι χωρίς όμως να υποτιμά τον εαυτό της. Ξέρει ότι μπορεί να προσφέρει και περισσότερο ξέρει τί μπορεί να πετύχουν οι «τουλάχιστον δύο» αναλογικά με τον έναν όταν αυτός παραμένει μόνος. Κι έτσι οι δυο τους καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το φεγγαράκι.

Σ’ αυτό το τρυφερό κείμενο όπου ο λόγος είναι απλός, με γνήσια παιδικότητα, έρχεται να προσθέσει η εικονογράφηση της Έφης Λαδά. Τόσο η αποτύπωση των ηρώων, όσο και του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται είναι καταπληκτική. Με επιλεγμένα χρώματα δημιουργεί ένα ονειρικό, παραμυθένιο σκηνικό που εντυπωσιάζει όχι μόνο τους μικρούς αναγνώστες αλλά και τους ενήλικες. Τους ωθεί να προβληματισθούν, να ονειρευτούν, να ταξιδέψουν πέρα από τις λέξεις. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο στην παιδική λογοτεχνία;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.