Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;)

Βιβλίο: Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;

Συγγραφέας: Κατερίνα Λαγού

Εικονογράφος: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

 

Διακρίσεις: Εύφημη μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς / Βραχεία λίστα βραβείων του Αναγνώστη

 

Ένα από τα πιο απολαυστικά βιβλία γνώσεων που διάβασα τελευταία. Σε μια εποχή όπου οι νέοι ζουν μόνο για το σήμερα, αποσυνδεδεμένοι με το παρελθόν, την ιστορία, τις ρίζες τους, βιβλία σαν ετούτο δείχνουν πολύτιμα. Άψογα δομημένο, με ανάλαφρο δροσερό ύφος, εκλεπτυσμένο χιούμορ, ενδιαφέρουσα γραφή που συμπλέει με το σύγχρονο λόγο των παιδιών, απαλλαγμένο από διδακτισμό, παρουσιάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη βιογραφία ενός από τα πλέον σημαντικά ιστορικά πρόσωπα του νέου Ελληνικού κράτους και παράλληλα τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση αυτού του κράτους. Η συγγραφέας, της οποίας η έρευνα και η σοβαρή ενασχόληση με τα πραγματολογικά και την ιστορία είναι εμφανής, βάζει τον ίδιο τον Χαρίλαο Τρικούπη, σε πρωτοπρόσωπη γραφή να αφηγείται την ιστορία του. Ο άνθρωπος που διετέλεσε εφτά φορές πρωθυπουργός, που έφερε το σιδηρόδρομο και το ταχυδρομείο στην Ελλάδα, που ονειρεύτηκε μια Ελλάδα δυνατή και μεγαλύτερη, ο πολιτικός αντίπαλος του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, εκείνος που για τους πολλούς είναι γνωστός από τη φράση που του αποδίδεται «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αλλά έχει αναγνωριστεί πλέον σαν ένας από τους πιο σημαντικούς και έντιμους πολιτικούς, μιλά για τον εαυτό του, την οικογένειά του, το διπλωματικό και πολιτικό τους έργο, ακόμα και για τους έρωτές του. Παράλληλα αναφέρεται σε ιστορικά πρόσωπα όπως στους δυο πρώτους βασιλείς, το Μιαούλη άλλους ήρωες και πολιτικούς της εποχής καθώς και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία. Στο τέλος υπάρχει παράθεμα με χρονολόγιο, βιογραφικά σημειώματα και λεξιλόγιο.

Πρέπει να επαναλάβω ότι το κείμενο κινεί το ενδιαφέρον των αναγνωστών, καταφέρνοντας να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση.

Θα πρότεινα, πέρα από τις προσωπικές βιβλιοθήκες, το βιβλίο αυτό να υπάρχει σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη ώστε να γίνει εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.