Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (ΦΕΛΙΞ Ένα παραμύθι κι η ιστορία του κόσμου)

Βιβλίο: ΦΕΛΙΞ Ένα παραμύθι κι η ιστορία του κόσμου

Συγγραφέας: Σταμάτης Κέσογλου

Εικονογράφος: Κατερίνα Σισκοπούλου

Εκδόσεις: Πατάκης

Διάκριση: Βραχεία Λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου

Ρέουσα γραφή , ευχάριστη, κατανοητή γλώσσα για μια ευκολοδιάβαστη ιστορία που διαπραγματεύεται δύσκολα θέματα από αυτά που πολλές φορές μένουν αναπάντητα. Ο Σταμάτης Κέσογλου στήνει «ένα παραμύθ» για να δώσει «την ιστορία του κόσμου», όσα απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολήσουν τον άνθρωπο σε όλες τις εποχές. Ποιος είχε ή έχει ή θα έχει ξεκάθαρη απάντηση για όλα αυτά; Η ερμηνεία για τη δημιουργία του σύμπαντος, το δημιουργό του αλλά και για άλλα θέματα όπως της έννοιας της πατρίδας , της διαφορετικότητας, της μοναξιάς, της ανάγκης για αποδοχή, αυτογνωσία και αυτοεκπλήρωση, κρύβεται μέσα στο άτομο, είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες και τις προσωπικές ανάγκες. Ο συγγραφέας επιχειρεί να οδηγήσει τον αναγνώστη – μικρό ή και μεγαλύτερο- σε μια προσωπική ενδοσκόπηση, ωθώντας τον σε προβληματισμό και ατομική εξήγηση κάνοντάς τον συμμέτοχο κι αυτό το επιτυγχάνει μένοντας πολλές φορές «σιωπηλός» και «κρύβοντας ένα μικρό παράπονο».

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Φελίξ, ο μόνος που γεννήθηκε με μαύρα μάτια σε μια χώρα που όλοι οι υπόλοιποι έχουν γαλάζια μάτια. Ποιο είναι το όνειρο του Φελίξ; Ίδιο με όλων των ανθρώπων σε όλες τις εποχές. Να γίνει ευτυχισμένος, άρα πρωτίστως αποδεκτός από τους άλλους. Και αποφασίζει να ταξιδέψει. Με την προτροπή του πατέρα του πηγαίνει να συναντήσει το μάγο Τατά που «άλλοι τον λένε σοφό κι άλλοι σαλτιμπάγκο», με την ελπίδα «να ανοίξει –εκείνος- κάποια γαλάζια βρύση, το μπλε στα μάτια του να στάξει, το χρώμα τους μεμιάς να αλλάξει». Η συζήτηση που κάνει μαζί του όμως βάζει εμπρός του ερωτηματικά, ανοίγει άλλους δρόμους.

Ναι το βιβλίο αυτό διαβάζεται ευχάριστα από τα παιδιά. Στόχος της ανάγνωσης αυτής είναι ο προβληματισμός και η προετοιμασία για τη ζωή. Διαβάζεται και από μεγάλους με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Στο κείμενο που κάποιες φορές γίνεται έμμετρο πέρα από τις αλληγορίες – όλο είναι μια αλληγορία- συναντάμε χιούμορ, δυνατές εικόνες, παιδικότητα από αυτή που όλοι μας κρατάμε κρυμμένη.

Η εικονογράφηση της Κατερίνας Σισκοπούλου –όπως φαίνεται στο βιογραφικό σημείωμα του βιβλίου είναι η πρώτη της ολοκληρωμένη εικονογράφηση παιδικού βιβλίου- είναι προσαρμοσμένη στο στυλ του βιβλίου, σέβεται το κείμενο, είναι τόση όση χρειάζεται κι αυτό το θεωρώ μεγάλη επιτυχία. Το κείμενο ετούτο δε θέλει περισσότερη υποστήριξη- είπαμε ότι ο συγγραφέας στοχεύει να κάνει τον αναγνώστη συμμέτοχο. Απλές γραμμές και μόνο ένα χρώμα, το μπλε καταφέρνουν να δώσουν έναυσμα στη φαντασία του μικρού αναγνώστη ώστε να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό σκηνικό .

Απόλαυσα την ανάγνωση και τη συνιστώ σε μικρούς και μεγάλους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.