Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Το σκιάχτρο και η τριανταφυλλιά)

Βιβλίο: Το σκιάχτρο και η τριανταφυλλιά

Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου

Εικονογράφος: Francesca DellOrto

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

 

Διάκριση: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2016

 

Το πρώτο που θα εντυπωσιάσει όποιον πάρει στα χέρια του το βιβλίο είναι η όμορφη εικονογράφηση της Francesca DellOrto, η οποία συνδυάζει το ρομαντικό στοιχείο με την παιδικότητα. Πολύχρωμες εικόνες με ταιριασμένα χρώματα σε κάθε σελίδα, ικανές αφενός να ελκύσουν το ενδιαφέρον και παράλληλα να στηρίξουν το κείμενο.

Η ιστορία παρουσιάζει ένα σκιάχτρο που είναι στενοχωρημένο επειδή κανείς δε θέλει να του κάνει παρέα ώσπου δίπλα του φυτρώνει μια άγρια τριανταφυλλιά. Η τριανταφυλλιά θα στηριχτεί επάνω στο σκιάχτρο για να μεγαλώσει και οι δυο τους γίνονται ένα. Το σκιάχτρο παίρνει άλλη όψη και προσελκύει πουλιά, βατράχια και χελώνες. Όταν θα έρθει η ξηρασία που απειλεί με θάνατο την τριανταφυλλιά το σκιάχτρο επιθυμεί να βοηθήσει την καλή του φίλη αλλά τι μπορεί να κάνει ένα σκιάχτρο που στέκει ακίνητο και άπραγο; Ή μήπως μπορεί; Τελικά θα θυσιάσει πολλά από τον εαυτό του προκειμένου να σώσει την τριανταφυλλιά.

Ένα όμορφο παραμύθι για παιδιά μεγαλύτερα των έξι ετών με εντάσεις και υφέσεις σωστά τοποθετημένες, με εξέλιξη πέρα από όσα κάποιος περιμένει, ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και παράλληλα να τα προβληματίσει για θέματα που τους απασχολούν.

Ο ρόλος της εξωτερικής εμφάνισης, η ανάγκη για επικοινωνία, η φιλία, η θυσία για αυτούς που κάποιος αγαπάει διατρέχουν το κείμενο με τρόπο ξεχωριστό. Η τριανταφυλλιά στην αρχή προσφέρει ενώ το σκιάχτρο επωφελείται. Στη συνέχεια οι ρόλοι αντιστρέφονται. Κάποιες φορές είναι πιο σημαντικό στη ζωή να δίνεις παρά να παίρνεις. Ακόμα κι αν αυτά που διαθέτεις είναι σημαντικά ακόμα και τότε η χαρά και η ικανοποίηση μπορεί να τα αναπληρώσει.

Το κείμενο ολόκληρο μέσα στο λυρισμό πολλές φορές παίρνει έμμετρο λόγο που τόσο αρέσει στα παιδιά της ηλικίας στην οποία απευθύνεται. Οι εικόνες ολοζώντανες μεταφέρουν το μικρό αναγνώστη σε παραμυθένιο κόσμο, στο όνειρο.

«Αυτό το σκιάχτρο δεν τρομάζει πλέον τα πουλιά, λέει ο γιος του αγρότη», προς το τέλος του παραμυθιού.

Κινδυνεύει το σκιάχτρο; Όχι! Μιλάει στην ψυχή του της αρραβωνιαστικιάς του νεαρού κάνοντάς την να προσέξει την όμορφη τριανταφυλλιά και εκείνη τελικά δίνει στον αγαπημένο της τριάντα φιλιά.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.