Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων)

Βιβλίο: Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων

Συγγραφέας: Θοδωρής Κούκιας

Εκδόσεις: Κέδρος

Διακρίσεις: Βραχεία λίστα περιοδικού Αναγνώστης και Ελληνικού Κύκλου του Παιδικού βιβλίου 2017

Στη θεωρία των εμπειριστών ότι ο άνθρωπος κατά τη γέννησή του είναι tabula rasa στηρίζεται εν μέρει ο Θοδωρής Κούκιας. Μάλιστα κάνει μια ηρωίδα την Ταβούλα Ρασά που είναι μια άγραφη Α4 κι έχει για όνειρο να μείνει αθάνατη με όσα θα αποτυπωθούν επάνω της.

Η Ταβούλα Ρασά γίνεται αφορμή για να προβληματισθεί με όσα της συμβαίνουν η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Νεφέλη, να εξωτερικεύσει όσα την απασχολούν, να δει μέσα της πιο καθαρά.

Κεντρικό θέμα η εφηβική κατάθλιψη, αυτή που ως ένα βαθμό ή και μεγαλύτερο απασχολεί πολλά παιδιά. Αυτή που προέρχεται από την απογοήτευση, το φόβο για το δύσκολο δρόμο της ζωής, την ίδια την πραγματικότητα. Που κρατά τον άνθρωπο κλεισμένο σε γκρίζο περιβάλλον, σε στενόχωρο ιγκλού. Είναι τότε που τα συναισθήματα μοιάζουν να αποξηραίνονται, να χάνουν την πολυχρωμία τους.

Δίπλα στη Νεφέλη ο αυτιστικός Ίωνας και η αλλοδαπή Αντέλα. Ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, η φιλία, ο σχολικός εκφοβισμός, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, το διαζύγιο, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι συμπεριφορές των κλειστών κοινωνιών της επαρχίας συνθέτουν έναν κόσμο ρεαλιστικό και σημερινό τον οποίο ο κάθε έφηβος θα αναγνωρίσει. Η ηλεκτρονική επικοινωνία, ο εικονικός κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με όλες τις συμπεριφορές και τα πρότυπα είναι επίσης σε πρώτο πλάνο.

Το όνειρο της Ταβούλα Ρασά δείχνει να μοιάζει πολύ με τα αρχικά όνειρα κάθε ανθρώπου. Τι θα αποτυπωθεί στη ζωή του καθενός εξαρτάται ως ένα σημείο από τον ίδιο. Κάποτε και οι συμπεριφορές άλλων θα γράψουν επάνω του, θα αφήσουν τα σημάδια τους. Το σημαντικό είναι τι θα επιλέξει να κρατήσει, με ποιον τρόπο θα πορευτεί. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες για τον καθένα αλλά στο χέρι του είναι να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις. Να ξυπνήσει συναισθήματα αποξηραμένα που κάποτε μπορεί να δείχνουν σα να βρίσκονται σε μουσείο. Να βάλει στη ζωή του όλα τα χρώματα. Το μαύρο πάλι θα είναι εκεί αλλά δε θα είναι το μόνο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.