Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Το μικρό Γιατί)

Βιβλίο: Το μικρό Γιατί

Συγγραφέας: Jonny Lamber

Εικονογράφος: Jonny Lamber

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Διάκριση: Βραβείο παιδικού σχεδιασμού 2017

Πρέπει να ομολογήσω ότι δε γνωρίζω το συνολικό έργο του Jonny Lampert. Το Μικρό Γιατί είναι το πρώτο βιβλίο του που πιάνω στα χέρια μου, άρα δεν είμαι επηρεασμένη από προηγούμενα έργα του. Μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο μου έδωσε να καταλάβω ότι ο ίδιος γράφει και εικονογραφεί τα βιβλία του.

Από πού να αρχίσω; Ίσως από την αυτοκόλλητη ταμπέλα πάνω στο βιβλίο που δηλώνει ότι πήρε το 1ο βραβείο παιδικού σχεδιασμού και μου επιτρέπει να επισημάνω ότι ο σχεδιασμός του βιβλίου είναι πραγματικά άψογος. Ένα βιβλίο που φωνάζει μικρούς και μεγάλους να το προσέξουν, να το αποκτήσουν.

Το κείμενο, ιστορία μικρής φόρμας για μικρά παιδιά, είναι τόσο όσο χρειάζεται, έτσι όπως χρειάζεται ώστε να γίνει αντιληπτό από τους μικρούς αναγνώστες. Τόσο ο τίτλος όσο και οι πρώτες φράσεις δείχνουν την παιδική περιέργεια των πρώτων χρόνων της ζωής του ανθρώπου, εκεί όπου το «γιατί» συνοδεύει σχεδόν κάθε πρόταση του παιδιού που εκδηλώνει τη διάθεση για εξερεύνηση, ανακάλυψη, γνώση, αυτογνωσία. Όμως δεν είναι αυτό το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Το μικρό ΓΙΑΤΙ είναι ένα μικρό ελεφαντάκι που βρίσκεται πίσω από τους άλλους ελέφαντες. Ζωηρό και δραστήριο δεν μπορεί να κρατήσει τη θέση που του έχει επιβληθεί και δεν του αρέσει. Στριφογυρίζει διαρκώς παρακολουθώντας όσα βλέπει γύρω του και ζηλεύει τα μεγάλα κέρατα του βούβαλου, τα ψηλά πόδια της καμηλοπάρδαλης, το όμορφο τρίχωμα της λεοπάρδαλης. Γιατί δεν έχω κι εγώ αυτά τα χαρακτηριστικά ρωτάει μα αντί για απάντηση ακούει μόνο τη φράση «πήγαινε γρήγορα στη θέση σου». Μια επαναλαμβανόμενη μέσα στις σελίδες φράση η οποία αλλάζει μόνο όταν πλησιάζει το στόμα του κροκόδειλου. Τότε καταλαβαίνει ότι η θέση που του επέβαλαν οι μεγάλοι έχει να κάνει με τους κινδύνους που το περιτριγυρίζουν.

Αλλά επιμένει.

«-Γιατί να μην έχω κι εγώ όμορφα, πολύχρωμα φτερά για να μπορώ να πετάω όπως το πουλί…

-ΣΤΑΜΑΤΑ!

-Γιατί;

-Επειδή είσαι αυτός που είσαι….

…είσαι ξεχωριστός και μοναδικός όπως ακριβώς είσαι»

Τελικά στο θέμα της αποδοχής του εαυτού τους προσπαθεί και καταφέρνει να οδηγήσει ο συγγραφέας μέσα από την ιστορία τους μικρούς αναγνώστες. Ένα θέμα που απασχολεί με τον ένα ή άλλο τρόπο όλα τα παιδιά.

Η εικονογράφηση υπέροχη, καταπληκτική!

Ένα απολαυστικό βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα και μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.