Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Το κοκάλινο σπουργίτι)

Βιβλίο: Το κοκάλινο σπουργίτι

Συγγραφέας: Ζάνα Φρέιλον

Εκδόσεις: Ψυχογιός 2017

Διακρίσεις: Υποψήφιο για το CILIP Carnegie Medal και για το Guardian Childrens Fiction Prize 2016

Ένα βιβλίο γραμμένο για εφήβους και ενήλικες ικανό να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους. Μια συγκλονιστική ιστορία που καλό θα ήταν να διαβαστεί από όλους.

Με ιδιαίτερη ματιά, άψογη γραφή, λόγο που ρέει, ολοζώντανες περιγραφές και μια γκάμα διαφορετικών χαρακτήρων, η Ζάνα Φρέιλαν καταπιάνεται με ένα θέμα επίκαιρο και οικουμενικό, αυτό των κέντρων κράτησης προσφύγων. Στη δική της ιστορία το στρατόπεδο βρίσκεται στην Αυστραλία και οι πρόσφυγες είναι άτομα από τη Μιανμάρ. Φτάνουν εκεί κυνηγημένοι από τον πόλεμο και μένουν έγκλειστοι για χρόνια ολόκληρα χωρίς επιλογή μετακίνησης καθώς οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι η δική τους κατάσταση θα αποθαρρύνει άλλους συμπατριώτες τους να επιχειρήσουν να φτάσουν ως την Αυστραλία. Ωστόσο μέσα στο κείμενο υπάρχουν στιγμιότυπα που θα μπορούσε να συναντηθούν σε όλα τα κέντρα κράτησης προσφύγων ανά τον κόσμο.

Ο Σούμπι είναι ένα εννιάχρονο παιδί που ποτέ δεν έχει γνωρίσει τον «έξω» κόσμο αφού έχει γεννηθεί μέσα στο στρατόπεδο. Με τη μητέρα του, την αδερφή του Κουίνι και τον φίλο του Έλι ζουν σε μια οικογενειακή σκηνή πολλών ατόμων κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι μέρες τους περνούν μέσα στην αγωνία για την εξασφάλιση των αναγκαίων και την αναμονή για την αλλαγή στη ζωή τους. Ο Σούμπι περιμένει νέα από τον πατέρα, που δεν έχει ποτέ γνωρίσει αφού εκείνος χάθηκε ενώ η μητέρα του ήταν έγκυος. Κάποια στιγμή στο στρατόπεδο μπαίνει κρυφά, οδηγημένη από την περιέργεια, η Τζίμι, ένα συνομήλικο κορίτσι από τον «έξω κόσμο» που κουβαλά τη δική του ιστορία.

Συνδέοντας τις ιστορίες των δυο παιδιών με αριστοτεχνικό τρόπο κι εξετάζοντας το θέμα πολύπλευρα, η συγγραφέας δίνει την πραγματική κατάσταση, τις ρίζες του φαινομένου, την εξέλιξη, τις προσδοκίες για ελευθερία. Συγκινητικό και παράλληλα ρεαλιστικό το κείμενο κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο ως το τέλος.

Οι άνθρωποι πολλές φορές γίνονται σκληροί και άδικοι απέναντι σε όσους αδικήθηκαν από τη μοίρα, ενώ η ελευθερία απαιτεί επώδυνες θυσίες και συλλογική δράση.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.