Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Το δέντρο των ψεμάτων)

Βιβλίο: Το δέντρο των ψεμάτων

Συγγραφέας: Φράνσις Χάρντινγκ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

 

Διάκριση: Βραβείο Costa 2015

Το δέντρο των ψεμάτων της Φράνσις Χάρντινγκ, είναι ένα ολοκληρωμένο, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που μεταφέρει τον αναγνώστη στη Βρετανία του 19ου αιώνα. Ανήκει στη «νεανική» λογοτεχνία, απευθύνεται σε εφήβους αλλά διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης από ενήλικες.

Κεντρική ηρωίδα η δεκατετράχρονη Φέιθ που ακολουθεί τους γονείς της -στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από ένα σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει και τους αφορά- από τη Βρετανία στο νησί Βέιν. Εκεί ο εφημέριος και επιστήμονας πατέρας της πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και η Φέιθ αποφασίζει να ξεχωρίσει την αλήθεια από τα ψέματα. Τότε ανάμεσα στα υπάρχοντα του αποθανόντος ανακαλύπτει ένα περίεργο δέντρο που αναπτύσσεται τρεφόμενο με ψέματα ενώ οι καρποί του μπορούν να οδηγήσουν στην αλήθεια.

Το βιβλίο κινείται σε τρεις άξονες. Τον κοινωνικό, το συμβολικό κι εκείνον που φέρνει στην επιφάνεια τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων.

Από κοινωνικής πλευράς παρακολουθούμε τις συνθήκες διαβίωσης και τις επικρατούσες αντιλήψεις της συντηρητικής βικτωριανής εποχής. Η θέση της γυναίκας, στάσεις και συμπεριφορές μιας κλειστής κοινωνίας εξαρτημένης από την εκκλησία, ο συντηρητισμός αλλά και η δίψα για την επιστήμη, οι απόψεις για τη θεωρία του Δαρβίνου που αφορούν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους περνούν μέσα στις σελίδες.

Ολόκληρο το βιβλίο αλληγορικό με κέντρο το δέντρο των ψεμάτων, δίνει εποπτικά τη δίψα του ανθρώπου να φτάσει στην αλήθεια παίρνοντας πολλές φορές λανθασμένη διαδρομή, κάνοντας θυσίες που ενδέχεται να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Οι ήρωες άρτια σκιαγραφημένοι με δυνατά αλλά και αδύναμα στοιχεία δεν είναι μόνο καλοί ή μόνο κακοί. Η εξήγηση της συμπεριφοράς τους άρτια δοσμένη επιτρέπει στον αναγνώστη να μπει βαθιά στο εσωτερικό της ανθρώπινης ψυχής, να εξηγήσει συμπεριφορές, να παρακολουθήσει την εξέλιξη, να δεχτεί, να απορρίψει. Η ολιγοήμερη περιπέτεια της Φέιθ την οδηγεί απότομα στην ενηλικίωση αναγκάζοντάς την να αφήσει πίσω την παιδική της ηλικία με τρόπο όχι εύκολο αλλά μάλλον οδυνηρό. Ο κόσμος των ενηλίκων είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που περίμενε. Τα δικά της ως τότε πρότυπα –μητέρα, πατέρας, θείος- χάνουν ξαφνικά τη λάμψη τους, παρουσιάζονται πλέον γυμνά εμπρός της. Οι δικές της αλήθειες γίνονται ξαφνικά κομμάτια κι έτσι αναγκάζεται να δει τη ζωή στην πραγματική της διάσταση, γεγονός που δυναμώνει τη θέλησή της για αγώνα και διεκδίκηση.

Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα άψογα δομημένο με ανατροπές, μαγική ατμόσφαιρα, δυνατές εικόνες και περιγραφές, ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο ως το τέλος.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.