Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Τα μεγάλα μάτια της Αλ)

Βιβλίο: Τα μεγάλα μάτια της Αλ

Συγγραφέας: Σοφία Γραμμόζη

Εκδόσεις: Παρρησία

Διάκριση: Βραχύς κατάλογος βραβείων του ελληνικού τμήματος της IBBY

Η πρωτοτυπία και η αμεσότητα του λόγου είναι που χαρακτηρίζουν την ιστορία της Σοφίας Γραμμόζη. Μια ιστορία που μιλά για τον πόλεμο και την ειρήνη, θέματα που έχουν απασχολήσει πολλές φορές την παιδική λογοτεχνία, όχι όμως με τον τρόπο αυτό. Ένα εύρημα, τα τρομαγμένα μάτια μιας κοριτσίστικης φιγούρας, σκαλισμένης κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου πάνω σε έναν βράχο ενός ορεινού χωριού και ένας σεισμός που φέρνει ετούτον τον βράχο στο χωριό, δίνουν την αφορμή να ξετυλιχτεί μια ξεχασμένη από χρόνια ιστορία. Ο μύθος αφορά δυο χρονικές στιγμές, τη σημερινή και εκείνη της κατοχής των Γερμανών. Στο σημερινό επίπεδο χρόνου οι ήρωες είναι παιδιά ενός μονοθεσίου σχολείου, ο δάσκαλός τους και κάποιοι κάτοικοι του χωριού. Στην παλιά ιστορία συναντάμε ένα δωδεκάχρονο πεινασμένο κοριτσάκι κι ένα νεαρό γερμανό στρατιώτη που λιποτακτεί. Τι αποφασίζουν να κάνουν τα σημερινά παιδιά όταν βλέπουν την παλιά εικόνα του βράχου και γιατί κάποιος ηλικιωμένος του χωριού προσπαθεί απεγνωσμένα να την κρύψει; Ποια είναι η σύνδεση του δασκάλου και της μαθήτριας Αλεξάνδρας με όσα έγιναν παλιά; Ποιος είναι ο λόγος που φέρνει στο χωριό τον ηλικιωμένο Τζόρτζ; Υπάρχουν νικητές και νικημένοι σε έναν οποιονδήποτε πόλεμο;

Η συγγραφέας βρίσκει παράλληλα αφορμή να θίξει σύγχρονα θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση, την ανεργία, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Λιτό ύφος, προσεγμένη γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία που απευθύνεται και καλοστημένη πλοκή εγείρουν και κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος όπου τον περιμένει μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι επιτρέπουν να αναδειχτεί η ψυχολογία και ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων και επιτρέπουν στους μικρούς αναγνώστες να ταυτιστούν μαζί τους. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται – εξάλλου η ζωή δεν έχει μόνο χαρές. Τα μηνύματα περνούν αβίαστα.

Η Σοφία Γραμμόζη γράφει ένα βιβλίο που το τοποθετεί στην πατρίδα της, το νομό Ιωαννίνων και έτσι καταφέρνει μέσα από ενδιαφέρουσες περιγραφές και εικόνες να μας ξεναγήσει στο χώρο.

Μια ιστορία που διαβάζεται με ενδιαφέρον και από ενήλικες.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.