Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Σπίτι χωρίς καθρέφτες)

Βιβλίο: Σπίτι χωρίς καθρέφτες

Συγγραφέας: Marten Sanden

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Διάκριση: Βραβείο Astrid Lindgren 2016

 

Το τεράστιο σπίτι με τα πολλά δωμάτια δεν έχει καθρέφτες, τουλάχιστον σε κοινή θέα, κι έτσι όσοι βρίσκονται εκεί – συγγενείς αναμεταξύ τους που περιμένουν την κατάληξη της βαριά άρρωστης γηραιάς ιδιοκτήτριας- δεν μπορούν να δουν. Δε βλέπουν τίποτα άλλο πέρα από το προσωπικό συμφέρον, τα προβλήματα που τους απασχολούν, τον εαυτό τους, τις διαφωνίες που τους χωρίζουν. Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ακόμα τον ίδιο τους τον εαυτό, όσα τους χαρακτηρίζουν, όσα κρύβουν μέσα τους και επιπλέον όσα τους ενώνουν.

Τα παιδιά που τυχαίνει να συνοδεύουν τους ενήλικες, ξαδέρφια αναμεταξύ τους, αποφασίζουν να παίξουν κρυφτό και τυχαία ανακαλύπτουν ένα δωμάτιο με καθρέφτες. Μπαίνοντας εκεί μεταφέρονται σε μια άλλη πραγματικότητα, συναντούν μια άγνωστη κοπέλα άλλης εποχής κι έτσι γνωρίζουν το παρελθόν, τις ρίζες τους και παράλληλα βλέπουν καθαρά και κατακτούν την αυτογνωσία.

Κεντρική ηρωίδα της ιστορίας η Τομασίν μια δωδεκάχρονη κοπέλα η οποία έχει και το ρόλο του αφηγητή. Δίπλα της ήρωες, ενήλικες και παιδιά, που συγκροτούν μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών χαρακτήρων. Η ηλικιωμένη θεία, η οποία πρόκειται να πεθάνει, είναι το πρόσωπο που τους συνδέει αλλά και το πρόσωπο που τους χωρίζει.

Ο συγγραφέας με μεγάλη μαεστρία και γοητευτικό λόγο δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια μαγικού ρεαλισμού η οποία ωστόσο αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής κι όσα απορροφούν τον σημερινό άνθρωπο. Παρά το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι Σουηδός, το βιβλίο δεν παρουσιάζει μια συγκεκριμένη κουλτούρα αφού στην ιστορία μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει γεγονότα και συμπεριφορές.

Ενδοοικογενειακές σχέσεις, η ενηλικίωση, ο θάνατος, το πενθος, η σημασία της ιστορίας που κουβαλά ο καθένας μέσα από την καταγωγή του, είναι θέματα που περνούν μέσα από τις σελίδες.

Αξίζει να διαβαστεί τόσο από μεγαλύτερα παιδιά όσο και από ενήλικες.

Πολλοί αντιμετωπίζουν τον πόνο που σημαδεύει την πορεία τους, αλλά το σημαντικό είναι να περνούν μέσα από αυτό και να συνεχίζουν. Εμπόδια που θα βγάλουν τον άνθρωπο από το δρόμο του υπάρχουν πολλά. Κάποιοι τα ξεπερνούν, όχι όμως όλοι.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.