Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Πετάει, πετάει τ’ αγριολούλουδο;)

Βιβλίο: Πετάει, πετάει τ’ αγριολούλουδο;

Συγγραφέας Βασιλική Κατέρη

Εικονογράφος: Χριστίνα Τσέβη

Εκδόσεις: poema 2016

 

Διάκριση: Γ’ βραβείο ΠΕΛ

 

Μια ιστορία που αποτυπώνει με αλληγορικό τρόπο επιθυμίες, επιλογές και συνέπειες πράξεων κάποιων ανθρώπων, ενηλίκων ανθρώπων γραμμένη ωστόσο έτσι ώστε να μπορεί να απευθυνθεί σε μικρούς και μεγάλους. Διαβάζοντας οι μικροί προετοιμάζονται, οι ενήλικες προβληματίζονται. Στη ζωή τα επιθυμητά δεν είναι όλα εφικτά κι όταν κάποιος πάρει το ρίσκο να προχωρήσει σε δρόμους τους οποίους δεν δύναται να περπατήσει τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τις συνέπειες οι οποίες πολλές φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες. Το ζητούμενο είναι να δει καθαρά και να αλλάξει κατεύθυνση πριν είναι αργά κρατώντας όμως τα θετικά, τα όποια θετικά του έχει δώσει η εμπειρία.

Το αγριολούλουδο έχει όνειρα, ποθεί να ξεκολλήσει από τα βράχια, από το λιγοστό χώμα που συγκρατούν τις ρίζες του, να γνωρίσει τον κόσμο. Μια πεταλούδα καταφέρνει να του προσφέρει ένα πρώτο ταξίδι, να του αποκαλύψει ένα μέρος από όσα επιθυμεί να γνωρίσει, να αισθανθεί, να απολαύσει. Τότε καταλαβαίνει και τους κινδύνους που διατρέχει βγαίνοντας από το ασφαλές ήρεμο περιβάλλον. Ωστόσο έχει πάρει την πρώτη γεύση και θέλει διακαώς να συνεχίσει. Ώσπου συναντά έναν αετό που βάζει σα στόχο να το βγάλει από την ανωνυμία, να του δείξει διαφορετικές κοινωνίες. Το αγριολούλουδο όμως κινδυνεύει στα φτερά του και δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει πίσω στις ρίζες του.

Το κοινό ταξίδι δυο ατόμων που ζουν σε διαφορετικούς κόσμους ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια δεν είναι εύκολο. Ο πιο αδύναμος θα θυσιάσει τα όνειρά του αφού δεν έχει άλλη επιλογή, ωστόσο και για τον δεύτερο αυτή η κατάληξη κρύβει πόνο.

Η εικονογράφηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κι απόλυτα ταιριασμένη με το κείμενο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.